Hlavní obsah

Na večerní obloze září planeta Venuše

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na večerní obloze se nad jihozápadním obzorem objevila velmi jasná hvězda, kterou nelze pouhým okem přehlédnout. Ve skutečnosti jde o planetu Venuše, která je viditelná již po setmění.

Foto: Jana Bečková

Pod Kotnovem místo odpočinku

Článek

"Venuše zapadá až po Slunci, takže nyní hraje jednu ze svých dvou rolí. Je Večernicí," uvedl v pondělí Pavel Suchan z pražské Štefánikovy hvězdárny na Petříně.

Není-li zrovna osvícen Měsíc, je podle Suchana Venuše nejjasnějším bodem na obloze, který lze pozorovat. Zapadá až ve 20.56 hodin, a tak je večer dost času ji vidět.

"Venuše svou obrovskou jasností vzbuzuje u lidí často pocit, že to není normální těleso na obloze. Jakmile se například mění meteorologická situace a mraky různým způsobem mění svit Venuše, lze pozorovat díky její jasnosti různé efekty. Největší počet hlášení o pozorování ufo má na svědomí právě Venuše," vysvětluje Suchan.

Vražedné podmínky

Dodal, že pohled do dalekohledu na Venuši ukáže pouze vrchní vrstvy atmosféry planety, tedy světlou oblačnou pokrývku.

"Atmosféra Venuše je velmi hustá a na její povrch proto nikdy nevidíme. Podmínky na Venuši jsou doslova vražedné. Tlak na povrchu je téměř stokrát vyšší než na Zemi a teplota zde dosahuje 480 stupňů. Na planetě není voda," řekl Suchan.

Venuše se na večerní obloze bude objevovat až do konce letošního května. Od konce června až do konce letošního roku bude pak viditelná ve své druhé roli - na ranní obloze jako Jitřenka.

Reklama

Související články

Venuše poputuje po Slunci

Letos 8. června nastane na obloze ojedinělý úkaz, který bude viditelný i pouhým okem. Planeta Venuše bude totiž putovat šest hodin po Slunci.

Výběr článků

Načítám