Hlavní obsah

Na Novém Zélandu se vylíhla světová rarita, bílý kivi

Novinky, Markéta Kautznerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masterton

V úterý se poprvé ukázal na veřejnosti vzácný bílý pták kivi, který se vylíhl 1. května v národním institutu pro divokou přírodu Pukaha Mount Bruce nedaleko Mastertonu na Novém Zélandu. Od Maorů dostal tento malý potomek kiviho hnědého jméno Manukura, což v překladu znamená postavení náčelníka a posel nových začátků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Novém Zélandu se v zajetí vylíhl vzácný bílý pták kiviVideo: Reuters

 
Článek

V novozélandském institutu Pukaha Mount Bruce se narodil vzácný bílý kivi. Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o albína, opak je ale pravdou. Jedinečné bílé mládě je potomkem kiviho hnědého, který žije na Severním ostrově, jednom ze dvou hlavních ostrovů Nového Zélandu.

Malý Manukura je vychováván odbornými pracovníky a jeho speciální jídelníček se skládá z mletého masa a zeleniny. Teprve po čtyřech až šesti měsících takové péče se ukáže, zda bude malý kivi umístěn do chovatelské stanice k jiným ptákům svého druhu. Ve vzduchu se totiž vznáší hrozba, že bude kvůli své bílé barvě terčem útoků.

Podle celosvětové organizace pro ochranu ptáků Birdlife International je kivi hnědý, symbol Nového Zélandu, v ohrožení. Populace těchto nelétavých ptáků se během posledních 36 let snížila o 86 procent kvůli predátorům a ztrátě přirozeného prostředí, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám