Hlavní obsah

Na „nepřekonatelnou” Trumpovu zeď vylezla osmiletá dívka za minutu

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Donald Trump minulý měsíc v San Diegu prohlásil, že zeď, kterou se chystá vystavět na hranici s Mexikem, je „prakticky nezdolatelná”. Vyprovokoval tím horolezce k tomu, aby postavili repliku. Tu dokázala zdolat i teprve osmiletá dívka.

Foto: Profimedia.cz

Konstrukce zdi na hranici USA a Mexika. Ilustrační foto

Článek

Trump uvedl, že prý dvacet lezců označilo zdolání zdi za „velmi náročné”. Právě tím horolezce vyprovokoval.

„Neříkejte horolezcům, že je něco nemožné vylézt,” řekl Rick Weber z horolezeckého střediska ve městě Rogers v Kentucky, který repliku nechal postavit jako výzvu pro návštěvníky. Inspiroval se fotografiemi a skutečnými rozměry plánované zdi.

Vylézt na repliku pro víkendovou soutěž v Red River Gorge v Kentucky si vyzkoušela i teprve osmiletá Lucy Hancocková. Pět a půl metru vysokou bariéru zdolala za pomoci horolezeckého jištění za minutu.

I když plánovaná zeď má být ještě o něco vyšší, nezdolatelná se ve světle dívčina činu nezdá. „Lucy to vyzkoušela a po zdolání výstup označila za snadný,” napsala na sociální sítě matka dívky.

Podle Ricka Webera nebyla úspěšná jen malá Lucy, ale i další muž, kterému trval výstup dokonce pouhých 40 vteřin.

Poznamenal, že se horolezci Trumpovým slovům divili. „Protože nikdo z naší komunity horolezců o těch údajných 20 lidech, kteří zeď měli vyzkoušet, nikdy neslyšel,” dodává Weber.

Reklama

Výběr článků

Načítám