Hlavní obsah

Na filipínském trhu s drůbeží objevili vzácného vymřelého ptáka

LONDÝN

Totální šok zažili ornitologové na Filipínách, když procházeli trhem s drůbeží. Jeden z lovců se tam snažil prodat perepela Worcesterova – ptáka vedeného na seznamu vyhynulých druhů, který z posledních let znají odborníci jen z obrázků. Děsivý je fakt, že měl jedinec skončit v hrnci se zeleninou.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Člověk se někdy nestačí divit, co je možné na tržišti najít. Ilustrační foto

Článek

Lovci chytili do sítí perepela Worcesterova (Turnix worcesteri) v horách Caraballo a filmový štáb dokonce pořídil záběry ptáka, kterého se snažili prodat na trhu s drůbeží a pernatou zvěří. Vzácného opeřence považovali ornitologové za vymřelého a byl znám pouze z muzejních sbírek a obrázků.

Prezident filipínského Klubu na ochranu divokých ptáků Michael Lu přiznal, že setkání s nevelkým ptáčkem příbuzným chřástalům, dropům a jeřábům byl pro ornitology nepopsatelným zážitkem.

Status tohoto druhu je neznámý

„Jsme zároveň zarmouceni, že místní lidé si necení velké biodiverzity kolem sebe a loví všechny ptáky,“ uvedl Lu. „Co když byl tohle poslední jedinec svého druhu? Musíme udělat ještě mnoho ochranářských opatření a místní upozornit na naši výjimečnou ohroženou ptačí faunu,“ dodal Lu.

Dánský ornitolog Arne Jensen působící na Filipínách je z objevu nadšený: „Je to velmi významný objev. Když nevidíte určitý ptačí druh po celé generace, začnete si myslet, že je vyhynulý a u tohoto ptačího druhu jednoduše jeho status neznáme.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám