Hlavní obsah

Na běžce v Plzni zřejmě neútočila sova, ale vycvičený dravec

Právo, Ivan Blažek

Příběh běžce, na kterého v lese na okraji Plzně zaútočil pták, má pokračování. Zřejmě se nejednalo o sovu, puštíka obecného chránícího svá mláďata, ale vycvičeného dravce.

Foto: Profimedia.cz

Zdá se, že útoky neměl na svědomí puštík, nýbrž nějaký dravec (ilustrační foto).

Článek

„Ozvali se další tři běžci, dva muži a jedna žena, kteří měli na uvedené lokalitě úplně stejný zážitek,“ sdělil Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů.

Ten poskytl informace o prvním případu – před několika dny se na něj obrátil mladík, kterého podrápal na hlavě pták, když pomalu běžel lesem nedaleko plzeňského psího útulku. Makoň napřed soudil, že se jednalo o puštíka, který chránil své hnízdo.

„Všichni však shodně tvrdí, že nešlo o sovu, ale dravého ptáka, který jim zaútočil zezadu na hlavu, poměrně dlouho je pronásledoval a pak si sedl na větev u cesty,“ uvedl nyní Makoň. „Časová osa odpovídá posledním deseti dnům, lokalita je přesná, přičemž jeden případ se stal v sobotu, druhý v neděli a další v pondělí. První byl zhruba deset dní zpět,“ upřesnil ornitolog, který tak vzhledem k novým poznatkům změnil názor.

Pomohla by fotka dotyčného ptáka

„Podle toho, co popisují další sportovci, se s největší pravděpodobností opravdu nebude jednat o divokého puštíka obecného chránícího mláďata, jak jsem si původně myslel, ale spíše o ochočeného a sokolnicky cvičeného dravého ptáka,“ řekl Makoň.

Foto: DESOP

Který pták na mladíka zaútočil, zůstává stále záhadou.

Popsané chování je totiž podle něj pro dravce velice netypické a žádný volně žijící pták by se takhle nechoval. Rozhodně by prý své jednání tak často neopakoval.

Do případu záchranná stanice přizvala i kolegy sokolníky, kteří se nyní budou snažit dravce vypátrat a odchytit. „Oficiální únik sokolnického dravce hlášený není, a tak pokud by měl ještě někdo podobnou zkušenost či dokonce fotografii dotyčného ptáka, ať se nám prosím ozve,“ požádal Makoň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám