Hlavní obsah

Myslivec spatřil na Zlínsku medvěda

Právo, ČTK, Marek Tvrdoň
ZLÍN

Myslivec, který byl na čekané, spatřil ve čtvrtek u Bojkovic v okrese Uherské Hradiště ve Zlínském kraji medvěda. Svůj zážitek stihl i nafilmovat. V pátek to potvrdili pracovníci oddělení ochrany přírody a krajiny radnice v Uherském Brodě, kteří videozáznam viděli.

Článek

Podle odborníků je zvíře staré asi tři roky. "Na Slovensko, kde se medvěd vyskytuje běžně, je to odsud jen pár kilometrů. Proto považujeme za pravděpodobné, že medvěd přišel právě ze Slovenska," usoudili pracovníci odboru životního prostředí uherskobrodské radnice.  

"Stopy po nějakém medvědovi objevíme tak jednou do roka. Vždy je to ještě neusazené mládě, které nemá vlastní rodinu a potuluje se krajinou. Za noc nachodí i desítky kilometrů," řekl Právu zoolog Správy chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty Pavel Bezděčka.

Turisté se prý případného setkání s medvědem na česko- slovenské hranici obávat nemusejí. "Jde o velmi plaché zvíře. Osobně jsem se s ním v přírodě již setkal. Medvěd okamžitě utekl," ujistil Milan Orálek z valašskomeziříčské organizace Českého svazu ochránců přírody. Podobně mluví i včelaři, kteří mají se setkáním s medvědy své zkušenosti.

"Medvěd se při takovém setkání většinou bojí víc než člověk," řekl včelař Antonín Vašek. Pracovníci odboru životního prostředí radnice v Uherském Brodě budou přesto hledat další medvědovy stopy a monitorovat jeho případný pohyb v lesích Bílých Karpat.

Reklama

Výběr článků

Načítám