Hlavní obsah

Myši zamíří do vesmíru

Právo, BBC, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AUSTRÁLIE

Patnáct myší se chystá vyslat na pět týdnů na oběžnou dráhu americko-australská skupina vědců v rámci příprav na let člověka k Marsu. Půjde o nejdelší pobyt zvířat ve vesmíru. Pět týdnů znamená pro myš asi tolik, co deset let pro člověka.

Foto: sumpersko.net

Zkouška kapely My.

Článek

"Chceme zjistit, jaké vlivy na ně budou působit během pobytu," uvedl Paul Wooster z Massachusettského technologického institutu. "Jakmile se něco nepříznivého projeví, změníme jim pohybový program a budeme podávat různé léky," dodal.

Myši budou po návratu na Zemi podrobeny řadě testů. Cílem bude výzkum dlouhodobého pobytu ve stavu beztíže nebo při nízké přitažlivosti, ale i hlubší poznání mechanismu osteoporózy (řídnutí kostí).

"Astronauti během měsíčního pobytu v beztížném stavu ztratí v průměru jedno až dvě procenta kostní hmoty, a to je stejně, jako osmdesátiletý senior za rok," připomněl Wooster.

Vědci ze tří univerzit, jež se s podporou NASA projektu zúčastní, si od pozorování chování myší a vlivu na jejich kosti slibují cenné poznatky.

Myší výprava je jedním z největších nevládních projektů vesmírného výzkumu. Organizátoři věří, že se jim podaří sehnat dostatek finančních příspěvků tak, aby loď s myšonauty mohla odstartovat během roku 2006.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám