Hlavní obsah

Muzikantem i bez hudebního sluchu. V Praze se rozezněly flašinety

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

V Praze se v úterý koná už šestý ročník Mezinárodního setkání flašinetářů s názvem Flašinet žije! Vévodí mu sice Češi, ale sjeli se i lidé z Rakouska, Francie, Německa, Slovenska i Slovinska. Přestože má tento hudební nástroj dlouhou historii, flašinetář nemusí mít žádný hudební sluch ani nadání, stačí jen točit klikou. Jak takový koncert zní, si poslechněte v reportáži.

Nemusíte mít hudební sluch, abyste byli hudebníky. V Praze se rozezněly flašinetyVideo: Novinky

 
Článek

„V dřívějších dobách se dělalo to, že každá ves měla flašinet a vedení ho pronajímalo například válečnému veteránovi, který si tak hraním mohl přivydělávat,“ řekl Novinkám vedoucí oddělení hudebních nástrojů Českého muzea hudby Jan Kříženecký s tím, že historie flašinetů sahá až do 16. století, kdy se stavěly hrací hodiny.

Foto: Novinky

Hudební nástroje mají různou velikost.

„Ty měly za úkol přehrát v každou celou hodinu nějakou melodii. Ať už na zvonkohru, nebo pak na takzvané flétnové hodiny, kdy v těch byl zlatý varhanní strojek. Zlatý věk hracích strojů byl v 19. století, kdy díky rozvoji průmyslu a řemesel se vyrábělo velké množství hracích strojů, od maličkých až po veliké orchestriony. Některé v sobě obsahovaly několik hudebních nástrojů, mohly to být klavírní orchestriony, které v sobě měly klavírní struny a klavírní mechaniku, ale i další nástroje - bubny, činely, kdy je tam zabudovaná mandolína, zvonkohra, xylofon. Stavitelé měli velikou fantazii a do těch orchestrionů dokázali nacpat ledacos,“ říká Kříženecký.

Koncerty

První koncert začal už v deset ráno v barokním kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí. Další následuje ve 14 hodin na Kampě u Karlova Mostu. Festival bude ukončen koncertem v 19 hodin v Českém muzeu hudby. Zazní zde skladby jako Non, je ne regrette rien od Edith Piaf nebo Radeckého marš. Po zmíněném koncertě se návštěvníci mohou zblízka podívat na různé druhy flašinetů, zeptat se jejich hráčů na to, co je zajímá, a dokonce si i vyzkoušet hru na flašinet.

Během celého dne se návštěvníkům mimořádně nabídne možnost podívat se do Českého muzea hudby a prohlédnout si flašinety a hrací strojky, které má Národní muzeum ve svých sbírkách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám