Hlavní obsah

Muž zalarmoval záchranáře, za výstražnou světlici však považoval Jupiter

– Tynemouth
Novinky, Markéta Klánská

Anglická pobřežní hlídka se vydala na záchrannou misi, když dostala hlášení od občana, který nad Severním mořem zahlédl výstražnou světlici. Ukázalo se však, že šlo o planý poplach, neboť si muž místo světlice zahlédl jasně zářící Jupiter.

Foto: Profimedia.cz

Brit v dobrém úmyslu inicioval záchrannou akci, výstražný signál si však spletl s Jupiterem. Ilustrační foto

Článek

Jednotka pobřežní hlídky z anglického města Tynemouth dostala v pondělí v 19:45 hlášení od místního občana, podle kterého se na moři zhruba deset kilometrů od pobřeží Tynemouthu dostala nějaká loď do nesnází. Do akce se zapojil i záchranný vrtulník.

Když jednotky dorazily na místo, potkaly mnoho rybářských lodí, které se vracely z lovu. Žádná z nich však problémy neměla. Po hodině usilovného pátrání se ukázalo, že nákladnou akci spustil planý poplach založený na omylu.

„Na obloze v tu chvíli zářilo několik hvězd a jeden jasný objekt, který jsme určili jako Jupiter. A právě tato planeta, která se v aktuálním ročním období nachází nízko nad obzorem, byla viditelná v místě, kde muž údajně spatřil světlici. Vzhledem k tomu, že oblohu navíc halily mraky, mohlo to skutečně působit jako výstražný signál,“ řekl deníku The Daily Telegraph Adrian Don z pobřežní hlídky v Tynemouthu.

Ačkoli šlo o planý poplach, záchranná jednotka uznala, že muž jednal s nejlepšími úmysly a nesnažil se o žádný vtip.

Reklama

Výběr článků

Načítám