Hlavní obsah

Muž v kostýmu šneka ztrapnil maďarské dráhy. Běžel závod s vlakem a vyhrál

Právo, ivi

Značnou pozornost veřejnosti a médií vyvolal v Maďarsku muž, který se v kostýmu šneka pustil do běžeckého závodu s vlakem na trati Mátészalka–Debrecín. Muž v kostýmu šneka byl rychlejší, čímž dal jasně najevo pomalost maďarských státních drah na této trati.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zmíněná trať je totiž v natolik katastrofálním technickém stavu, že soupravy v některých místech nedosahují ani rychlosti 20 kilometrů v hodině. „Není proto divu, že tento zvláštní závod vyhrál šnek,“ konstatoval maďarský deník Blikk.

Muž v kostýmu šneka samozřejmě neběžel podél celé tratě, ale i tak úspěšně poukázal na pomalost vlaků v tomto úseku. „Vzdálenost 78 kilometrů mezi zmíněnými městy urazí vlak za hodinu a 50 minut,“ upozornil list.

„Touto akcí jsme chtěli poukázat na neudržitelnou situaci na zmíněné trati. Vybrali jsme dostatečně pomalého živočicha, ušili jsme kostým a závod mohl začít,“ řekl deníku jeden z organizátorů recesistické akce Levente Litényi.

Technicky nevyhovující trať měla být rekonstruována z eurofondů, ale projekt stále není připraven a obnova se odkládá. „Na trať byly nasazeny modernější a spolehlivější lokomotivy, ale i tak se jízdní řád nedaří stoprocentně dodržovat. Zde používané vagóny jsou totiž staré 40 až 45 let,“ upozornil Blikk.

Státní dráhy MÁV reagovaly prohlášením, že provoz na trati momentálně zpomalují také opravy, které probíhají až na třech místech. „Rekonstrukce tratě proběhne v dohledné době z našich vlastních zdrojů,“ přislíbilo vedení státních drah.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám