Hlavní obsah

Muž uletěl od věznice díky balónkům šest kilometrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kapské Město
Aktualizováno

Šest kilometrů. Takovou vzdálenost se podařilo v sobotu uletět sedmatřicetiletému Jihoafričanovi na ostrově Robben od věznice, kde byl svého času držen bojovník proti apartheidu a pozdější jihoafrický prezident Nelson Mandela, do Kapského města. Tímto nevšedním způsobem se snažil odvážlivec získat peníze pro dětskou nemocnici nesoucí Mandelovo jméno.

Odvážlivec uletěl díky balónkům šest kilometrů

 
Článek

Pod hroznem pestrobarevných balónků byla tato trasa zdolána vůbec poprvé v historii, napsala agentura AFP. Přelet trval Mattu Silver-Vallanceovi asi hodinu. Balónky ho nesly jen několik metrů nad hladinou moře.

Výšku udržoval pomocí pytlů naplněných vodou, vzduchovky a improvizovaného oštěpu na propichování balónků. "Páni, to bylo šílené," poznamenal po přistání a dodal: "Tohle doma nezkoušejte."

Celkem bylo k letu využito 160 balónků, které odvážlivec dostal darem. Od reklamy si Silver-Vallance slibuje několik miliónů randů, které chce poskytnout dětské nemocnici Nelsona Mandely budované v Johanneburgu.

Bývalý jihoafrický prezident Mandela byl v sobotu propuštěn po devítiměsíční léčbě plicní infekce z pretorijské nemocnice do domácího léčení. Jeho stav se v poslední době výrazně zlepšil.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám