Hlavní obsah

Muž bez varlat dostal jedno od svého dvojčete

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní transplantace se v úterý 3. prosince uskutečnila v srbském Bělehradu. Mezinárodní tým chirurgů zde během šestihodinové operace transplantoval šestatřicetiletému muži varle, které mu darovalo jeho jednovaječné dvojče. Jde o teprve třetí operaci tohoto typu, když předchozí dvě se uskutečnily už před čtyřiceti lety.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Srbovi, jemuž své varle darovalo jeho jednovaječné dvojče, se díky operaci stabilizuje hladina testosteronu, který si předtím musel aplikovat injekčně. Zároveň se bude moci stát konečně otcem.

Lékařský tým vedl doktor Miroslav Džordževiće, specialista, který v minulosti úspěšně transplantoval dělohu ženě, která poté, byla schopná porodit. Dárkyní byla v tomto případě její sestra, rovněž dvojče. Na základě tohoto případu oba muži Džordževiće oslovili.

Do Bělehradu přijeli rovněž doktoři Dicken Ko a Branko Bojovic, kteří jako první na světě v roce 2016 provedli první transplantaci penisu a šourku. Operace trvala celkem šest hodin a proběhla bez problémů, byť šlo o náročnou proceduru.

Nemocnice provedla transplantaci ledvin špatné osobě

Koktejl

Chirurgové operovali oba bratry simultánně v propojených operačních sálech. Operace vyžadovala sešití dvou žil a dvou tepen. „Jakmile vyjmete varle z dárce, hodiny vám začnou tikat velice rychle,“ uvedl Bojovic. Bez přísunu krve varle vydrží čtyři až šest hodin. Doktoři zvládli vyjmout a voperovat orgán za dvě hodiny.

Lékaři ovšem nebyli schopní pacientovi vytvořit chámovod, tedy kanálek spojující varle s močovou trubicí. Muže tak patrně čeká další operace. Pokud by se nyní chtěl stát otcem, musel by podstoupit proceduru vyjmutí spermií a oplodnění in vitro.

Téměř identická DNA

Darování varlete je eticky velice ošemetná záležitost. Dárce se totiž stává nejen dárcem orgánu ale de facto i dárcem spermatu. Případní potomci pak ponesou jeho genetickou informaci. právě z tohoto důvodu se k transplantaci varlat nepřistupuje příliš často.

Záběry z transplantace dělohy, která pomohla ženě k dítěti. Buďme skromní, říká chirurg

Domácí

V případě, kdy je dárcem jednovaječné dvojče, je však situace odlišná. DNA dárce je totiž téměř identické s DNA pacienta a stejnou genetickou informaci ponesou i spermie z darovaného varlete. Díky totožné DNA navíc pacient nebude muset brát imunosupersanty, protože tělo nebude odmítat cizí tkáň.

Podobné transplantace reprodukčních orgánů mohou podle lékařů najít využití při pomoci zraněným, pacientů s rakovinou, či při změně pohlaví. Jedním dechem však odborníci dodávají, že právě kvůli tomu, že dárci dávají možnost darovaným přenášet jejich genetické informace dál, by laťka pro schválení transplantace měla být nastavena vysoko.

Reklama

Výběr článků

Načítám