Hlavní obsah

Mrtvého plejtváka jeřáb neunesl. Zvíře vážilo více než 75 tun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uhynulou velrybu vyplavilo o víkendu moře na pláži v severošpanělské Asturii. Podle odhadů měla mít mrtvola plejtváka myšoka maximálně 35 tun, jenže realita byla jiná. Kolos vyvržený na španělské břehy vážil dvakrát tolik.

Foto: Profimedia.cz

Mrtvola plejtváka myšoka u pláže ve španělské Asturii

Článek

Odstraňování mrtvého zvířete vyvrženého na pláž El Figo započalo v pátek 16. srpna. Jenže záhy se ukázalo, že technika, kterou úřady připravily, nebude stačit. Dělníci se nejprve pokusili velrybu vytáhnout z vody jeřábem za ocas.

Ukázalo se však, že oproti odhadům, které hovořily maximálně o 35 tunách, mrtvola váží kolem 75 tun. Jeřáb proto musel kytovce pustit zpět do vody. Připravený nákladní vůz totiž takovou nosnost neměl, a tak musely úřady sehnat jiný.

To trvalo téměř celý den, během kterého se velryba dál rozkládala ve vodě u pláže. Teprve v sobotu se podařilo zvíře naložit a odvézt.

Plejtvák myšok je druhým největším savcem planety hned po plejtváku obrovském. Samci měří kolem 20 metrů a váží okolo 50 tun. Samice jsou ještě o dva metry delší a průměrně váží zhruba 63 tun.

Reklama

Výběr článků

Načítám