Hlavní obsah

Mrak, který si lidé pletou s UFO, se objevil u spící sopky

Novinky, pal

Létající kupole světla u sopky Mount Shasta, kterou původní obyvatelé Ameriky považují za posvátnou. Není divu, že takový úkaz v lidech probouzí různé spirituální úvahy, případně domněnky o mimozemské návštěvě. Ve skutečnosti se však jedná o vědou dávno popsaný druh mraku, říká se mu lentikulární.

Foto: U.S. Forest Service - Shasta-Trinity National Forest

Lentikulární mrak byl spatřen u spící kalifornské sopky Mount Shasta

Článek

Zajímavý přírodní úkaz spatřil důstojník kalifornského záchranářského sboru Paul Zerr 12. února, při pravidelné objížďce kolem Mount Shasta, spící sopky a s výškou 4317 m druhé nejvyšší hory Kaskádového pohoří. Jednalo se lentikulární mrak prosvícený sluncem takovým způsobem, že vypadal jako žhnoucí ohnivý kruh.

V naší mírně zvlněné krajině si lentikulárních mraků příliš neužijeme, protože vznikají prouděním vzduchu po svazích strmých hor. Obzvlášť zajímavý úkaz nastane, pokud se takový mrak „utrhne“ a vydá se na cestu oblohou. Není pak divu, že v mnoha případech právě lentikulární mraky zapříčinily vznik historek o létajících talířích.

10 tipů na snímky o ufonech, vesmíru a nadpřirozených jevech

Film

Podobnost s UFO hledali i facebookoví uživatelé pod příspěvkem, ve kterém fotografii s lentikulárním mrakem zveřejnil Národní park Shasta-Trinity. „Další létající talíř,“ psal jeden z uživatelů. „Je to Enterprise,“ psal další. Možná už se lidé připravují na konferenci, kterou bude nedaleké město Shasta v roce 2020 hostit. Ta nese název „Seznamte se s Venuší – jsme v kontaktu“.

Reklama

Výběr článků

Načítám