Hlavní obsah

Moře vyplavilo vzácnou hlubinnou rybu

Novinky, vps

Třímetrovou mršinu hlístouna červenohřívého vyplavilo moře na novozélandském Jižním ostrově. Vědce to zaskočilo, protože jeho výskyt není u Nového Zélandu obvyklý.

BEZ KOMENTÁŘE: Moře u Nového Zélandu vyplavilo hlubinného tvoraVideo: NZ Marine Studies Centre and Aquarium

 
Článek

Mršinu ryby našel místní rybář u osady Aramoana. Informace se dostala až k Davidu Agnewovi z Ministerstva životního prostředí. Byl se zrovna poblíž, tak se jel na rybu podívat.

„Byla opravdu čerstvá, vyplavil ji noční příliv. Neměla šupiny jako ostatní ryby, byla hladká,“ citoval Novozélanďana server The New Daily.

BEZ KOMENTÁŘE: U mexických břehů se objevil živý hlístoun

Agnew odebral na místě vzorky, které teď bude zkoumat Otago Museum. Vědci by především chtěli zjistit, proč ryba skončila až na pláži.

„Hlístouni se vyskytují v hloubce několika stovek metrů. Je možné, že ji sem odnesl nějaký silný proud,“ dodal Agnew.

Hlístouni můžou dorůstat až 17 metrů, jedná se tak o nejdelší kostnatou rybou na světě. Moc se toho o nich neví, vzhledem k jeho přirozenému místu výskytu je lidé spatří jen málokdy. Dlouho byli proto předmětem legend a námořníci je kvůli délce označovali za mořské hady.

Reklama

Související témata:

Související články

V Mexiku se vynořila podivná hlubinná ryba

Podivně vypadající šestimetrová ryba vzbudila minulý pátek velké pozdvižení na pláži v Cabo San Lucas. Jednalo se o hlístouna červenohřívého, který obyčejně...

Výběr článků

Načítám