Hlavní obsah

Monacký kníže Albert pokořil severní pól

Monacký kníže Albert II. dobyl severní pól. Oznámil to monacký knížecí palác. Stal se tak podle monackých úřadů prvním šéfem státu, který kdy toto místo zeměkoule navštívil.

Článek

Albert vyrazil ve čtvrtek na saních tažených psy a se sedmičlenným doprovodem z ruské plovoucí základny Barneo a urazil téměř sto kilometrů, uvádí se ve sdělení monackého paláce. Expedice probíhala v obtížných podmínkách. Výpravu sužoval silný vítr a trhající se bloky ledu.

"Nyní jsem šťasten, že jsem dosáhl cíle, který jsem si vytkl a dosáhl jsem severního pólu s celým svým týmem, živ a zdráv," řekl kníže, když vztyčil monackou zástavu a poté vlajku Mezinárodního olympijského výboru.

"Pro mimořádné dobrodružství, které jsme prožili, nesmíme zapomenout, že je naše planeta ve velkém nebezpečí, a my se musíme více než kdy jindy mobilizovat pro její záchranu," dodal osmačtyřicetiletý kníže.

Uvedl, že cílem expedice je především upozornit na nebezpečí globálního oteplování Země. Chce však tímto způsobem vzdát také čest památce svého prapraděda Alberta I., který byl průkopníkem moderní oceánografie a uskutečnil čtyři arktické výpravy. Severní pól se pokusil dobýt ze Špicberků již v roce 1906, tedy před sto lety, ale neměl úspěch.

Albert II. nastoupil loni na monacký knížecí trůn po svém otci, knížeti Rainieru III.

Reklama

Výběr článků

Načítám