Hlavní obsah

Modré oči malého chlapce zeleně září. V noci vidí stejně jako kočka

Novinky, Jakub Kynčl

Zdravotníci v Číně řeší kuriózní případ malého "kočičího chlapce" Nung Jou-chueje, který vidí ve tmě a jeho modré oči vydávají při osvícení zelenou záři. Testy prokázaly, že je chlapec schopný ve tmě číst a psát stejně dobře, jako ostatní lidé během dne.

Čínskému chlapci svítí oči jako kočce, vidí i ve tmě

 
Článek

Poprvé se o chlapci psalo v roce 2009, kdy ho jeho otec vzal do nemocnice v jihočínském městě Ta-chua. Znepokojily ho chlapcovy jasně modré oči. Lékaři ho ale ubezpečili, že se něco takového sem tam stane a že nemusí mít strach. Chlapcův zrak by se měl prý s věkem srovnat do normálu.

Na počátku ledna tohoto roku navštívil chlapce u něj doma specialista, který zkoumal jeho zrak a svou návštěvu podrobně dokumentoval. Na internetu se pak minulý týden objevilo video, na kterém je vidět, jak specialista svítí chlapci baterkou do očí. Podle zprávy oči vydávaly zvláštní zelené světlo. To však není na videu jasně patrné.

Otec tvrdí, že se barva očí jeho syna nemění a netmavne tak, jak mu lékaři předpověděli. Rodina si ale prý na tuto abnormalitu zvykla. Kuriózní je, že si chlapec prý ve škole stěžuje na rozmazané vidění ve chvíli, kdy jsou ve třídě rozsvícena všechna světla,

Úspěšně lovil cvrčky ve tmě

Jeden z učitelů zkoušel chlapci posvítit do očí a ty podle něj jasně zasvítily. Chlapce poté pozval na noční chytání cvrčků, které dokumentoval. Chlapec dokázal i bez baterky několik cvrčků bez potíží chytit.

Experti se podle dostupných informaci domnívají, že za stav jeho očí může chorobný nedostatek kožního barviva, tzv. leukodermie. Kvůli tomu mají jeho oči méně ochranného pigmentu a jsou výrazně citlivější na světlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám