Hlavní obsah

Moderátor BBC byl vyhozen poté, co přirovnal královské dítě k opičce

Nelehké chvíle tento týden prožívá rozhlasový moderátor stanice BBC Radio 5 Danny Baker. Byl totiž vyhozen poté, co na Twitteru přirovnal novorozeného syna prince Harryho a vévodkyně Meghan k cirkusové opičce. Vzhledem k tomu, že matka vévodkyně je Afroameričanka, byl označen za rasistu.

Foto: Twitter Dannyho Bakera, Profimedia.cz

Nedomyšlený tweet stál Dannyho Bakera (vpravo) místo.

Článek

Krátce poté, co se princ Harry a vévodkyně Meghan poprvé ukázali s novorozeným synkem na veřejnosti, uveřejnil známý jedenašedesátiletý rozhlasový moderátor na svém twitterovém účtu fotografii páru, uprostřed stojí šimpanz v obleku. „Královské dítě opouští nemocnici,“ přispal k fotce Baker.

Vzápětí byl jinými uživateli obviněn z rasismu, po chvíli proto svůj tweet stáhl a omluvil se za něj. To ale nestačilo a mnozí požadovali jeho vyhazov z BBC. Rozhlasová stanice tak učinila téměř okamžitě.

Foto: Pool, Reuters

Princ Harry s chotí Meghan ukázali veřejnosti svého syna, kterého pojmenovali Archie Harrison

„Byla to závažná chyba v úsudku, která jde proti našim hodnotám, které jako stanice zastáváme. Danny je skvělý moderátor, ale svou pravidelnou show už u nás dále vysílat nebude,“ uvedl mluvčí BBC.

Baker se za svůj příspěvek několikrát omluvil. Nikoliv proto, že by ho zamýšlel rasisticky, ale proto, že si neuvědomil, že by ho tak někdo mohl brát. „Měl to být vtip, který přirovnával členy královské rodiny k cirkusovým zvířatům v drahém oblečení, ale bylo to interpretováno jako přirovnávání rasy k opicím,“ uvedl Baker ve středu na svém Twitteru.

Následně dodal, že by použil stejný stupidní obrázek u příležitosti narození, kteréhokoliv dítěte královské rodiny, nebo dítěte Borise Johnsona nebo klidně i svého.

Oceňovaný i vyhazovaný showman

Není to však poprvé, co se Danny Baker dostal do problémů. Z BBC byl za svou dlouhou kariéru vyhozen už potřetí. Poprvé to bylo v roce 1997. Rozhodčí fotbalového pohárového utkání mezi Leicesterem a Chelsea chybně nařídil penaltu a Baker vyzval fanoušky, aby mu ze života udělali peklo.

Podruhé byl vyhozen v roce 2012, kdy v přímém přenosu nazval své šéfy „stupidními vychcánky“ (v originále pinheaded weasels) poté, co mu zrušili jeho show.

Zároveň je Baker i oceňovaným. V letech 2011, 2012 a 2014 získal na předávání cen Sony Gold Award ocenění pro nejlepší rozhlasovou osobnost a v roce 2013 byla jeho show oceněna jako nejzábavnější.

Reklama

Výběr článků

Načítám