Hlavní obsah

Mlsná tatranská medvědice skončila v Nizozemí

KOŠICE/STROPKOV

Medvědice, která předloni v Tatrách napadla a zranila několik turistů, až kvůli své hamižnosti uvízla v kontejneru u Popradského plesa, se konečně dočkala šťastného rozuzlení svého příběhu. Po 15 měsících strávených v zajetí si ji odvezli z východoslovenského Stropkova do Nizozemska ochránci z tamního Sdružení pro ochranu karpatského medvěda.

Foto: Jana Digrinová

Porota Brdského kosa - Radek Ctibor, Zora Jandová s dcerou Esterkou, Eva Jarolímková, Jakub Noll.

Článek

"Už bylo načase, protože si zase začala zvykat na to, co jí dostalo do neštěstí - na pamlsky," řekl televizi Markíza Alexander Soóš ze zoo-koutku ve Stropkově, kde medvědice trávila poslední měsíce.

Zaměstnanci stropkovské zoo si sice už na medvědici zvykli a rádi si s ní hráli, ovšem pobyt ve stísněných prostorách začal být pro Brigitu, jak medvědici pojmenovali, pomalu nesnesitelný. Její převoz do Nizozemska vyřizovali už od polovina loňského roku ochranáři se slovenské organizace Svoboda zvířat, ovšem Nizozemci stále nepřijížděli.

Brigitě hrozila kulka

Zástupci nizozemského sdružení se ozvali stropkovské zoo na základě iniciativy ochranářského seskupení Svoboda zvířat. Právě aktivisté Svobody zvířat v minulosti nejvíce bojovali za to, aby medvědice nebyla utracena. Ministerstvo zemědělství totiž vydalo povolení na její odstřel, když chodila po Tatrách vyjídat kontejnery a strašila turisty.

Toulavá medvědice přišla na Slovensko pravděpodobně z Polska začátkem srpna loňského roku. Nejprve se začala objevovat u Chaty pod Rysy. Právě tam později vlezla až do skladiště potravin, aby si pochutnala na smetaně. Na chatě byla podle tamního chataře Viktora Beránka chvíli oblíbeným zpestřením. Turisté ji rozmazlovali a dávali jí pamlsky.

Konflikt však nastal, když jí lidé odmítli dát jídlo, na které byla zvyklá. Rozhodla se totiž, že si je vezme sama, a to přímo z batohu, který měl jeden z návštěvníků hor na zádech. Tehdy vydaly úřady povolení k jejímu odstřelu. Medvědice se však záhy ztratila a pár dnů se neukazovala. Když si už všichni mysleli, že se vrátila do Polska, objevila se znovu v okolí Chaty na Popradském plese. Chodila tam vyjídat kontejner, v němž nakonec také uvízla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám