Hlavní obsah

Mladá Norka snědla svého milovaného koně, chutnal jí

Novinky, nčs

Vlnu kontroverze vyvolal případ z Norska, kdy 18letá Pia Oldenová sdílela na sociální síti obrázek pokrmu ze svého zemřelého koně. I když koňské maso není pro evropský jídelníček neznámou, někteří lidé mladé ženě kvůli jejímu počínání přáli smrt či přinejmenším ztrátu práva vlastnit zvířata.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Oldenová je milovnicí koňů. Vyrůstala s rodiči na farmě a chov zvířat jí není ani trochu cizí. Když však v roce 2018 musel být utracen Drifting Speed, jak se kůň jmenoval, Norka se rozhodla, že ho sní.

„Než aby maso prolezli červi pod zemí, udělám to já,” obhajovala později své rozhodnutí.

Když se mladá žena rozhodla, že se do masa, které měla nejdříve v mrazáku, pustí, dala o tom vědět i na sociální síti, kde sdílela fotku z připraveného pokrmu. „Chystám se jíst koně, mého koně,” napsala.

Okamžitě se na ni sesypala kritika. „Spousta lidí mi psala, že bych si zasloužila umřít. Někomu by stačilo, abych neměla právo chovat zvířata,” řekla dívka norskému serveru Dagbladet.

S mangem a chilli

Drifting Speed byl utracen kvůli blíže nespecifikované nemoci, ta však na kvalitu masa negativní dopad nejspíš neměla. „Bylo to jedno z nejlepších mas, které jsem kdy jedla,” popsala dívka gastronomický zážitek.

Oldenová se kvůli negativním reakcím nakonec rozhodla svůj příspěvek s koňským masem, které bylo připraveno s mangem a chilli, odstranit, za svým jednáním si ale stojí.

Uvedla, že vzhledem k tomu, že byla vychovávána na farmě, její vztah ke zvířatům je jiný než u většiny lidí.

„Myslím si, že by ostatní lidé neměli soudit, co mám dělat. Koňské maso je delikatesa, navíc by bylo zvíře stejně usmrceno, takže na tom nevidím nic špatného,” dodává Oldenová, která z koně uchovala zhruba 2,7 kilogramu masa.

Švédský král odebral královský status svým vnoučatům

Koktejl

Kvalitní koňské maso je bohatým zdrojem železa, pro někoho však jeho pojídání může představovat etický problém.

Za hranicemi, například v Itálii a Francii, platí, že koňské maso je vyhledávanou delikatesou a lidé jsou ochotni si za něj připlatit. V České republice dřív byla konina poměrně běžnou a levnou záležitostí, dnes se na pultech objevuje jen výjimečně.

Před několika lety veterináři objevili, že se konina v Česku prodávala jako dražší hovězí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám