Hlavní obsah

Mladá Američanka utratila miliony z covidové podpory za luxusní zboží

Federální soud v USA projednává od minulého týdne případ 24leté Jasmine Cliftonové ze Severní Karolíny. Ta čelí obvinění, že na svou již neexistující firmu zažádala o speciální půjčku na podporu firmám během pandemie. Většinu ze získaných 150 tisíc dolarů (3,2 milionu korun) pak využila k četným nákupům včetně diamantových šperků a luxusního zboží.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jasmine Cliftonová z Charlotte požádala loni v srpnu o covidovou půjčku, která měla pomoci jejímu online obchodu s oblečením jménem Jazzy Jas, informoval server CNN.

Tyto velmi výhodné půjčky byly součástí programu na podporu malých a středních podniků ovlivněných opatřeními proti pandemii. Cliftonová získala půjčku ve výši 150 tisíc dolarů (3,2 milionů korun). Tři dny poté, co o ní zažádala, dostala peníze na svůj účet.

Jenže následně se ukázalo, že její firma ukončila fakticky činnost už v září roku 2019 a v březnu loňského roku byla zrušena oficiálně. Cliftonová v žádosti lživě uvedla, že její firma za uplynulých 12 měsíců vykázala příjem ve výši 350 tisíc dolarů (7,6 milionu korun).

Podnikatelé účelově přijímají pracovníky, aby zkasírovali stát

Ekonomika

Se získanými penězi Cliftonová podle obžaloby rozjela přímo nakupovací mánii. Nakupovala v obchodních řetězcích IKEA, utrácela za diamantové šperky a nemalé částky nechávala i v řetězcích s luxusním zbožím Nordstrom či Neiman Marcus. Než byla zatčena, stihla utratit 100 tisíc dolarů (2,1 milionu korun), zbylou částku se podařilo policii na jejím účtu zabavit.

Jelikož se v žádosti o půjčku žena výslovně zavázala k tomu, že poskytnuté peníze využije k tomu, aby udržela svůj podnik nad vodou, je nyní obviněna z podvodu. V případě odsouzení jí hrozí až 30 let a peněžitá pokuta v maximální výši 1,25 milionu dolarů (27 milionů korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám