Hlavní obsah

Místo obyčejných květin frčí v Libanonu pugéty z bankovek

Dostat v Libanonu, který se topí v hluboké hospodářské krizi, k narozeninám obyčejnou kytku nemusí stačit. Květiny jsou drahé a lidé potřebují hotovost. Díky zajímavé službě třicetileté podnikatelky však nemusejí darovat pouze obyčejnou obálku, ale peníze mohou svým bližním věnovat v podobě pugétu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Libanonka nabízí zákazníkům pugéty z bankovekVideo: Reuters

 
Článek

Tamara Haririová chce svým zákazníkům nabídnout alternativu k obyčejným řezaným květinám. Kytka sice vypadá hezky, ale jídlo, léky či energie si za ni člověk nekoupí. Oblíbeným dárkem jsou tak peníze.

„Někomu nemusí být příjemné darovat jen tak peníze v obálce, chtějí něco netradičního. Tohle je způsob, který se jim líbí,” říká podnikatelka, která připravuje v průměru dva pugéty z bankovek denně. Příprava menší „kytky” zabere zhruba hodinu, u náročnějších požadavků je to mnohem déle.

Libanonský mechanik si postavil auto, které jezdí jen na energii ze slunce

AutoMoto

Kytice vyrábí Haririová a její zaměstnanci z libanonských liber a amerických dolarů. Při práci s dolary jsou opatrní a vyžadují od zákazníků, aby si přinesli vlastní bankovky a nemuseli se tak obávat padělků.

Obvyklý zisk z jednoho pugétu je pak mezi čtyřmi a deseti americkými dolary, tedy v přepočtu od stokoruny do 240 korun.

Hospodářská a finanční krize trvá v zemi od roku 2019. V lednu letošního roku žilo 80 procent z téměř sedmi milionů občanů v chudobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám