Hlavní obsah

Miliardový jackpot v USA vyhrál imigrant z Dominikánské republiky

Šťastným výhercem částky 338,3 miliónu dolarů (asi 6,8 miliardy korun) v americké loterii Powerball se stal 44letý muž původem z Dominikánské republiky. Nový majitel závratné sumy Pedro Quezada, který provozuje obchod se smíšeným zbožím v americkém státě New Jersey, novinářům řekl, že chce především finančně pomoct své rodině.

Imigrant z Dominikánské republiky vyhrál v americké loterii 338 miliónů dolarůVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Vítěz se své osudové chvíle dočkal v sobotu večer, kdy uhodl správná čísla po 13 tazích od předchozího jackpotu, kdy si výherce ve Virgínii odnesl zhruba 217 miliónů dolarů. O výhře se ale Quezada dozvěděl až v pondělí. Šel okolo obchodu s alkoholem, kde si vsadil, a všiml si novinářů, kteří už věděli, že vítězný tiket byl podán právě tam a čekali, až se objeví vítěz.

„Ten obchod mám po cestě do mé večerky. Viděl jsem to srocení před ním a říkal jsem si, že tam asi byl vsazen vítězný tiket. Tak jsem se tam zastavil. Když pokladní zkontroloval tiket a pogratuloval mi, cítil jsem čistou radost a štěstí,“ řekl Quezada na tiskové konferenci k vyhlášení vítěze.

Výhru si prý zaslouží

Čtvrtou nejvyšší částku v historii loterie Powerball získal podle svých známých muž, který si ji plně zaslouží. "Někdy pracuje od šesti ráno do jedenácti do večera, takže ho často ani nevídám," řekl agentuře AP jeden z Quezadových sousedů v dělnické čtvrti v městečku Passaic José Gonzales.

Quezada, který se do USA přistěhoval před 26 lety, teď hodlá přestat s prací ve svém obchodě. Penězi chce především pomoct své rodině, která zahrnuje manželku, pět dětí a jednu vnučku. „Má rodina je velmi skromná. Teď si navzájem pomůžeme,“ uvedl Dominikánec.

Peníze ho nezmění

Podle New York Daily News si Quezada nechá peníze vyplatit jednorázově. V tom případě od loterie Powerball obdrží 221 miliónů dolarů. Po zdanění mu zbyde 152 miliónů dolarů (v přepočtu asi 3 miliardy korun).

Šťastný vítěz uvedl, že od chvíle, kdy se o výhře dozvěděl, se raději skrývá. S vítězným tiketem dokonce rychle pospíchal do banky, aby ho uložil do bezpečnostní schránky. Ještě přesně neví, jak s výhrou naloží, ale je si jistý, že peníze ho nezmění. „Je to hodně peněz, můj život se proto změní, ale mé srdce zůstane stejné,“ dodal Quezada.

O vůbec největší částku se ve Spojených státech hrálo loni na jaře. Konkurenční americká loterie Mega Millions měla jackpot 656 miliónů dolarů (téměř 13 miliard korun). Tři výherci si nakonec rozdělili jednorázovou výplatu 474 miliónů dolarů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám