Hlavní obsah

Mezinárodní vesmírná stanice přeletí v sobotu noční oblohou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na noční obloze nad ČR se v sobotu objeví na pět minut nová hvězda. Zájemci tak uvidí po delší době tiše plout Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) zhruba od 17:51 do 17:56. ISS je s jasností -2,3 magnitudy bude po planetě Venuši nejjasnějším světlem na obloze.

Foto: NASA TV, Reuters

Mezinárodní vesmírná stanice s americkým raketoplánem

Článek

Třetího místa na žebříčku jasnosti hvězdných těles noční oblohy ISS dosáhla poté, co byla na začátku prosince 2000 vybavena obřími slunečními panely. Před ní je Měsíc v úplňku s jasností -12,6 magnitudy a Venuše s jasností -4,4 magnitudy. Nejjasnější hvězdou noční oblohy je Sírius s jasností -1,4 magnitudy (čím nižší číslo, tím větší svit).

Největšího svitu -2,8 magnitudy ISS dosahuje jen tehdy, je-li plně osvětlena Sluncem a zároveň se nachází nejblíže Zemi, kolem 367 kilometrů, což je tisíckrát blíže než přirozený satelit Měsíc. Mnohem častěji je proto stanice méně jasná.

Viditelné putování ISS po obloze se opakuje zhruba po měsíci a trvá několik dní až týdnů. Stanice je viditelná ráno nebo večer. Mezi ranními a večerními přelety, které se pravidelně opakují, je několikadenní pauza.

Údaje o letech a jasnosti ISS oznamuje NASA asi s týdenním předstihem. Předpovědi viditelnosti se mohou změnit, když stanice změní svou dráhu, zažehne motory nebo se spojí s raketoplánem. Po každém takovém manévru NASA dodává nová orbitální data, která jsou na serveru Heaven Above okamžitě zahrnuta do předpovědí.

Reklama

Výběr článků

Načítám