Hlavní obsah

Městečko zaplavilo 100 tisíc kaloňů

Novinky, vps

V australském městečku Batemans Bay se potýkají s neobvyklým problémem – usadilo se tam více než 100 tisíc kaloňů. Místní představitelé hovoří o stavu nouze, protože obrovské množství těchto zvířat výrazně narušuje život obyvatel města.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Australské město zaplavilo 100 tisíc kaloňůVideo: AP

 
Článek

Mark Speakman, ministr životního prostředí státu Nový Jižní Wales, v němž se městečko nachází, uvedl, že se jedná o čtvrtinu nebo pětinu celé národní populace kaloňů. Hluk a zápach, který produkují, jsou pro místní obyvatele obrovskou nepříjemností.

„Je to opravdu mimořádná situace. Mnoho obyvatel si nám stěžovalo, že se ve svých vlastních domovech cítí jako vězni. Nemůžou jít ven a pořád musejí mít zapnutou klimatizaci a zavřená okna. Opravdu je to téměř stav nouze,“ citoval Speakmana web stanice ABC.

Situaci je proto potřeba řešit a vláda Nového Jižního Walesu na to již vyčlenila 2,5 miliónu australských dolarů, což je v přepočtu 43 miliónů korun. Kaloni, jejichž tělo se podobá tělu netopýrů a hlava připomíná liščí, jsou však ohroženým druhem, takže nepřipadá v úvahu jejich likvidace, napsala agentura AP.

Mluví se proto o jejich přemístění, přičemž podle místních médií by kaloně mohla vyhnat kombinace hlasitých zvuků, kouře, ostrého světla a odstranění části vegetace. O definitivní podobě řešení se ještě bude rozhodovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám