Hlavní obsah

Měsíce Pluta vznikly asi při velké vesmírné kolizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle Southwest Research Institute je více než pravděpodobné, že měsíce Pluta vznikly po srážce planety s jiným velkým kosmickým objektem. Dva nově objevené měsíce tak mají pravděpodobný datum vzniku stejný, jako starší a nejznámější Charon.

Článek

Snímky z Hubblova teleskopu poskytly vědcům důkazy, že nově objevené dva měsíce Pluta vznikly ve stejné době jako jeho třetí měsíc Charon. Důvodem byla srážka s dalším vesmírným tělesem, jenž odtrhla od planety kusy skal, které nyní krouží po podobných eliptických drahách jako Charon.

Potvrzení vyplynulo z porovnání drah všech třech měsíců a poměření hustoty a povrchového složení. To dává šanci objevit další velká tělesa v takzvaném Kuiperově pásu, což je oblast ve sluneční soustavě, která se nachází za dráhou Neptuna. Jedná se o plochý disk, který je v rovině s ekliptikou a je zaplněn planetkami a kometami.

Vzhledem k nedokonalosti optiky stále ještě nemůžeme ověřit fakt, že by díky srážce Pluta s dalším tělesem mohlo být do vesmíru vyvrženo více těles, jenž by mohla kolem planety vytvořit prstenec, známé zatím pouze u plynných obrů sluneční soustavy.

Objev měsíců Pluta

Původně se předpokládalo, že Pluto má měsíc pouze jeden - Charona. Toho v roce 1978 objevil James W. Christy. Průměr měsíce je 1192 km. První snímek dalších dvou měsíců byl pořízen 15. 5. 2005. Zobrazená tělesa na fotografii vědci odhadli na 5000 x slabší, než Pluto. Nyní se nepředpokládá, že Pluto nemá další měsíce o průměru nad 20 km.

Reklama

Související témata:

Související články

Pluto, poslední oáza pro život

Za pět miliard let bude naše Země spálena rudým obrem, ve kterého se změní Slunce, jež bude v té době stokrát větší než je dnes. A naopak, nyní zmrzlé Pluto...

Pluto má tři měsíce

Astronomové pracující s Hubbleovým dalekohledem objevili pravděpodobně další dva měsíce planety Pluto. Pozorování Hubbleova dalekohledu odhalila dvě slabá...

Výběr článků

Načítám