Hlavní obsah

Medvídě se sněhem zoufale drápalo za matkou. Ale do problému je zřejmě dostal autor dojemného videa

Novinky, tcs

Záběry malého medvíděte šplhajícího se spolu se svou matkou po příkré skalní stěně, které v současnosti kolují po internetu, dojaly statisíce lidí. Důležité je nikdy se nevzdat, komentovali lidé zoufalou snahu mláděte vyšplhat se nahoru, přičemž vždy sjelo o desítky metrů níž. Jenže se ukázalo, že video má svou stinnou stránku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Oba medvědy totiž do svízelné situace velice pravděpodobně dostal pilot dronu, který video natáčel.

Medvědice s mládětem se snaží vyškrábat na vrchol útesu zapadaného sněhem. Zatímco medvědice se nahoru vyškrábe, medvídě neustále sklouzává dolů. Když se po několikátém pokusu ocitne na dosah své matky, medvědice se ožene a medvídě sklouzává až k úplnému dnu. Následuje další několik desítek metrů dlouhý a těžký výstup.

Video pochází z Magadanské oblasti na východě Ruska pod poloostrovem Kamčatka. Bylo pořízeno neznámým autorem už 19. června a v pátek ho zveřejnila agentura ViralHog. Od té doby ho sdílely statisíce lidí jako případ nezdolné vůle, ze které bychom si měli brát příklad. Jenže záběry spíš dokládají jinou věc – nezodpovědnost a nešetrnost lidí toužících zachytit co možná nejatraktivnější záběry divočiny.

Záběry jsou totiž s největší pravděpodobností zachyceny dronem (způsob pořízení nahrávky nikdo nebyl schopen potvrdit). Podle biologů a ekologů, kteří video zhlédli, právě dron způsobil rozrušení u obou medvědů a dost možná je i tím důvodem, proč si zvířata vybrala tak nebezpečnou cestu.

„Medvědi byli extrémně rozrušeni něčím, co se mi jeví podle pohybu jeví jako dron,“ uvedl pro server Verge ekolog Marc Ditmer. „Je to výborný důkaz toho, jak by drony využívány být neměly,“ dodal.

Medvědi se cítí drony ohroženi

V čase 1:15 se navíc obraz přiblíží a medvědí matka se začne ohánět. Krátce poté se medvídě neudrží a klouže až úplně dolů. Oháněla se matka po dronu ve snaze ochránit medvídě? Někteří komentátoři argumentují tím, že se jednalo o zoom a dron se nikdy nedostal do absolutní blízkosti šelem. Jenže v inkriminované době se medvědice dívá přímo do objektivu, a je tedy zřejmé, že si stroje všimla.

K videu se kriticky vyjádřila i řada dalších vědců.

Ekolog Ditmer byl vedoucím studie, která mimo jiné upozornila na to, jak drony medvědy stresují. Během pokusu byl sledován srdeční tep několika medvědů, když v jejich blízkosti létají malé stroje. Někteří jedinci se dali rovnou na útěk. Těm, kteří byli zdánlivě klidní, se však srdeční tep výrazně zrychlil, což za známku stresu považovat lze.

Důvodem, proč drony medvědy tak znepokojují, je bzučivý hlasitý zvuk motorů, který se přižene zdánlivě odnikud. Zvířata se cítí ohrožena a začnou panikařit.

„Opravdu pochybuji, že by se tihle medvědi vydali takovou cestou, nebýt té velké neznámé bzučivé věci, která se nacházela příliš blízko,“ uvedl Ditmer s tím, že pokud by medvědi tuto cestu zvolili a necítili se dronem ohroženi, postupovali by jistě mnohem opatrněji.

Video je dobrým příkladem špatné filmařiny

Ditmer pořizování často úchvatných záběrů divočiny z ptačí záběrů neodsuzuje. „Není to o technologii, ale o jejím zodpovědném používání,“ vysvětlil serveru Verge.

Vědci mají od roku 2016 etický kodex, kterým se při pořizování nahrávek z dronu k vědeckým účelům řídí. A radou číslo jedna pochopitelně je: Přestaňte, pokud tím zvířata rušíte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám