Hlavní obsah

Medoušek ze Zákup se uměl i mstít. Narozenin se nedožil

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákupy

Dva dny před svými 27. narozeninami odešel o víkendu do medvědího nebe maskot a symbol zámku v Zákupech na Českolipsku, medvěd Medoušek. Introvertní zvíře nemilovalo ruch kolem sebe, ale především děti vždy tak uhranulo, že kvůli jeho pozorování zapomínaly jít i na prohlídku zámeckých komnat.

Foto: Zámek Zákupy

Medvěda Medouška museli v Zákupech kvůli zdravotním problémům uspat. V pondělí by mu bylo 27 let.

Článek

V příkopu pod zámeckým mostem v Zákupech prožil Medoušek celé čtvrtstoletí života. Jeho zdravotní stav se ale v poslední době zhoršoval. Trpěl artrózou kyčelních kloubů, stále hůř se pohyboval a nepomáhala mu ani silná analgetika. „Nechtěli jsme ho nechat dál trápit, proto jsme ho museli nechat uspat,“ řekl ČTK kastelán zámku Petr Weiss.

Do Zákup se Medoušek dostal jako medvídě ze své rodné zoo v Hluboké nad Vltavou. Padací dveře mu tam přerazily nohu a kvůli léčbě byl tak dlouho oddělen od mámy a dvou sourozenců, že už se k nim pak nemohl vrátit. Nepřijali by ho.

Foto: Zámek Zákupy

Rád si pochutnával na ovoci.

V Zákupech byl ale vítaným přírůstkem. Na zámku už tehdy chovali medvěda Michala, jenž potřeboval společnost a kvůli smutku ze samoty dokonce dvakrát ze zámku uprchl. Nový parťák se mu proto hodil. O dva roky staršího Michala ovšem dohnaly zdravotní problémy už před lety. Veterináři ho také museli uspat a od té doby žil Medoušek v Zákupech sám.

Uměl se i mstít

Návštěvníky zámku zrovna nemiloval. „Jakmile se zavřely brány zámku, ožil. Lidi mu sice nevadili, ale občas neměl náladu, to pak na návštěvníky vyplazoval jazyk a syčel,“ zmínil kastelán. Medvěd podle něj miloval ovoce, nejvíc ze všeho melouny. Naopak zelenině nefandil, a když dostal třeba okurky, naházel je do bazénku. „Věděl, že je pak musíme vylovit, a tím se nám mstil,“ dodal Weiss.

Ruská vesnička je v obležení 56 ledních medvědů

Koktejl

Oblíbenou akcí byly vždy oslavy Medouškových narozenin. Tak jako anglická královna slaví své narozeniny nadvakrát, pořádali na zámku pro huňáče obvykle v červnu i letní formu jeho narozenin. Ty skutečné připadaly na 6. ledna, těch letošních už se medvěd nedožil.

V chovu medvědů by chtěli v Zákupech pokračovat. „Medvědárium je na to tady připravené. Nicméně teď je asi ten nejvhodnější okamžik, kdy bychom měli začít s nějakou obnovou, protože je tam celá řada prvků na hranici životnosti,“ uvedl Petr Weiss. Chce sehnat peníze na projekt a rekonstrukci výběhu, aby tam bylo možné medvědy zase vrátit. Určitě to ale nebude letos.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám