Hlavní obsah

McDonald´s se brání slovníkovému heslu

ČTK, aa, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA

Americký řetězec rychlého občerstvení McDonald´s, který významně ovlivňuje životní styl některých lidí, se bouří proti nakladatelství Merriam-Webster.

Foto: Josef Zajíc

Hasiči v Dolní oblasti Vítkovice. 31.8.2013

Článek

V posledním vydání nejprodávanějšího amerického výkladového slovníku se totiž objevil výraz "McJob" jako synonymum neperspektivní a nejisté práce, která "nevyžaduje velkou kvalifikaci a nabízí jen málo příležitostí k postupu".

To však v otevřeném dopise označil generální ředitel společnosti Jim Cantalupo za "facku do tváře dvanácti miliónům mužů a žen, kteří denně tvrdě pracují v 900 tisících restaurací v Americe", a obvinil vydavatele, že výraz převzali "z několika nesouvislých internetových odkazů intelektuálů, samozvaných expertů a tisku".

"Trváme na tom, že jak slovo, tak jeho definice jsou správné a oprávněné," oponoval mluvčí nakladatelství Arthur Bicknell. Dodal, že žádné slovo nemůže být do slovníku zařazeno bez několikaletého zkoumání a sledování výskytu v anglofonních publikacích za posledních 17 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám