Hlavní obsah

Maximálně sedm lidí vás dělí od kohokoli na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Teorie, podle které vás od kohokoliv na světě dělí maximálně šest lidí, se zřejmě zakládá na pravdě. Plyne to z posledního výzkumu společnosti Microsoft zaměřeného na uživatele jejich komunikačního programu Messenger. Principem teorie je, že vy znáte někoho, kdo zná někoho dalšího, a tak dále... A přes šest lidí byste se podle teorie měli dostat k úplně komukoliv na světě. Podle výzkumu Microsoftu je číslo o něco vyšší, činí 6,6.

Foto: Profimedia.cz

K získání kontaktu na tyto arabské ženy má stačit dopátrat se pouhých šesti "mezičlánků".

Článek

Výzkumníci pracující pro Microsoft studovali v roce 2006 adresy třiceti miliard textových zpráv. Ukázalo se, že kteříkoliv dva lidé na světě jsou v průměru propojeni řetězem sedmi či méně známých.

Teorie, které se v angličtině říká "six degrees of separation" sice v roce 1993 vedla k natočení stejnojmenného populárního filmu, ale nedávno to začalo vypadat, že nemusí platit.

Jedná se o teorii z oblasti teorie grafů a dynamických sítí, které se mění v čase. Tyto teorie se prudce rozvíjejí od padesátých let a na významu nabývají zejména s rozvojem internetu. Poprvé byla testována v šedesátých letech na pokusu doručit bez pošty dopisy z Bostonu náhodně vybraným lidem z Nebrasky. K adresátům se dostali nanejvýš přes šest osob, jež se musely navzájem znát.

Podobný test ve filmové braži ukázal, že existují jedinci, kteří mají značné styky a přes něž jde většina propojení neznámých osob.

V lidstvu možná existuje stálá úroveň vzájemného propojení

"To, co pozorujeme, ukazuje, že v lidstvu možná existuje stálá úroveň vzájemného propojení. Lidé si mysleli, že to tak nějak bude, ale nám se podařilo ve velkém měřítku ukázat, že tato představa není jen výplodem lidové tvořivosti," řekl listu The Washington Post Eric Horvitz, jeden z výzkumníků pracujících na projektu.

Databáze, kterou zaměstnanci Microsoftu zkoumali, sestávala ze zpráv Microsoft Messengeru. Ty tvoří přibližně polovinu všech elektronických zpráv, které se po světě posílají. Dva lidé se považovali za známé, pokud si vyměnili alespoň jednu zprávu. Když pak Horovitz a Leskovec zkoumali, kolik lidí musejí zapojit, aby propojili všechny zprávy v databázi, ukázalo se, že průměrná délka řetězce byla 6,6 a 78 procent párů od sebe dělilo sedm či méně lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Na hororovou Barbie útočí ptáci

Panenka Barbie je pro mnohé dost možná hororovým ztělesněním ženské krásy. Útlá blondýnka se ale dala na uctívání skutečných hororů a její stvořitel...

Každý čtvrtý Dán věří na duchy

Snad žádný jiný národ v Evropě není posedlý duchy a duchařením tak jako Dánové. V severském národu věří na duše zemřelých, které se potulují naším světem,...

VIDEO: Černobílá dvojčata opustila porodnici

Dnes už slavná dvojčata, která se narodila v porodnici v Berlíně, jdou domů. V posledních dnech se stala centrem pozornosti nejen Němců. Prvorozený Ryan...

Výběr článků

Načítám