Hlavní obsah

Matka donosila zdravé dítě mimo svou dělohu

– Phoenix
Novinky, Markéta Kautznerová

Nastávající matka z Phoenixu v Arizoně neuposlechla rady lékařů a ponechala si své dítě, ačkoli se vyvíjelo mimo dělohu. Čelila ohromnému riziku, které ji mohlo stát život, přesto se téměř nerozhodovala. Její chlapeček se jako zázrakem narodil bez výrazných komplikací v 32. týdnu těhotenství a podle lékařů je zcela zdravý.

Článek

Nicolette Sotoová, 27letá nastávající matka, zjistila ve 20. týdnu těhotenství, že se její plod nevyvíjí v děloze. Podle lékařů z porodního oddělení v nemocnici Banner Good Samaritan se totiž embryo místo v děloze usadilo na konci vejcovodu.

Mimoděložní těhotenství v rohu děložním je velmi vzácným typem mimoděložního těhotenství. Rizika, která provázejí podobné případy, jsou ovšem příliš velká, proto lékaři doporučují potrat. Jinak nepostupovali ani v případě slečny Sotoové.

„Promýšlela jsem to kvůli tomu, že už jednoho syna mám a něco by se mi mohlo stát. To byl ovšem jediný důvod, který mě nad tím nutil uvažovat,“ uvedla pro internetový server azfamily.com Sotoová, která se nakonec rozhodla své druhé dítě donosit.

Slečna Sotoová a její přítel Victor Perfecto už spolu jednoho syna mají. Když mu byly dva roky, začali se pokoušet o další dítě. Povedlo se jim to až o pět let později, proto měla Sotoová v celé záležitosti rychle jasno.

Když už učinila tak vážné rozhodnutí, nejdůležitější bylo zaměřit se na načasování a na rozhodující císařský řez. Kdyby se lékaři o umělý porod pokusili brzy, dítě by jistě nepřežilo. Kdyby naopak příliš vyčkávali, v ohrožení by byl život matky.

Krok do neznáma

„Bylo to skutečně děsivé... zejména proto, že jsme nevěděli, kde přesně se dítě nachází, na co je napojené a co všechno se může stát,“ se slzami v očích vzpomínala Sotoová na večer před plánovaným porodem, kdy ji zachvátila panika.

„Skutečně jsme předpokládali dlouhou a náročnou operaci provázenou komplikacemi. Připravovali jsme se na to skoro jako na maratón, který byl ovšem v poslední chvíli zrušen,“ řekl doktor William Clewell po šťastném porodu minulé pondělí ráno.

Dítě se narodilo ve 32. týdnu těhotenství a téměř bez problémů. Zdravý chlapeček o váze 1304 gramů dostal od svých rodičů jméno Azelan Cruz Perfecto, což značí sílu a odvahu. Novorozeně pravděpodobně zůstane ještě několik týdnů v nemocnici, aby mohla být monitorována jeho váha.

„Je to velmi neobvyklé, matka měla ohromné štěstí a jsme rádi, že se jí i jejímu dítěti daří dobře,“ uvedl pro server MyFoxPhoenix.com doktor Curtis Cook z asociace perinatální medicíny ve Phoenixu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám