Hlavní obsah

Maoři se bouří proti Tomu Cruisovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WELLINGTON

Maorští náčelníci oznámili tvůrcům nového filmu Poslední samuraj s Tomem Cruisem, že nemohou filmovat sopku na Novém Zélandě, kde se má děj snímku odehrávat, protože je posvátná.

Foto: Martin Dobrovolný

Tenor Guglielmo Callegari

Článek

Produkční společnost Samurai Pictures si pro snímek vybrala oblast kolem města New Plymouth zvláště proto, že nedaleká spící sopka Mount Taranaki-Egmont svým vzhledem připomíná japonskou horu Fudži. Podle Paula Rangipungy, mluvčího kmene Parihaka, dostali Maoři údajně záruky, že se spící sopka, která v maorské mytologii představuje boha, ve filmu neobjeví. Samurai Pictures ale odmítá, že by takové záruky poskytla. Produkční společnost již údajně odmítla žádost náčelníka jiného kmene o jistou finanční sumu oplátkou za jeho požehnání ´posvátného´ místa, kde se má filmovat.

Jde o peníze

Také replika starobylé japonské vesnice pro filmování, která se tu už měsíce staví, rovněž Maory pohoršuje. Prohlašují, že stavební ruch zničil starobylé bitevní pole, a žádají finanční kompenzace. 

"Místní Maorové mají pocit, že z toho nebudou mít žádný komerční prospěch. Když se tu najednou objeví veliký projekt s ohromným rozpočtem, domnívají se, že by měli získat nějaké finanční odškodnění," vysvětlil Wharehoka Wano, maorský styčný důstojník pro filmování.

Chystaný film Poslední samuraj má rozpočet 70 milionů liber (přibližně 3,4 miliardy korun) a Cruise mě hraje amerického důstojník, kterého si najala japonská vláda, aby její tradiční bojovníky naučil modernímu válečnému umění.

Spor vznikl krátce poté, co jkmen v sousedním regionu Waikato dosáhl odklonění nové silnice na základě stížností, že by komunikace rušila místního ducha bažin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám