Hlavní obsah

Mangusty liščí se snaží dostat potravu z kartáčů a míčků

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Mangusta liščí je malá lovící šelma původem z jihu Ariky. V zoologické zahradě však ztrácejí přirozenou potřebu lovit. Chovatelé pražské zoo se proto snaží jim krmení ztížit. Podívejte se, jak se mangusty snaží dostat k larvám, sarančatům a cvrčkům.

Mangusty liščí se snaží dostat potravu z kartáčů a míčkůVideo: Novinky

 
Článek

„Mangusty liščí jsou šelmičky, které jsou zvyklé lovit. V přírodě uloví i hada, což tady nejde, ale snažíme se jim to zpestřit alespoň nějakým způsobem. Například tím, že jim schováme potravu do kartáčů, míčků nebo do starých hadic s dírami,“ vysvětlila Novinkám Markéta Lavická, specialistka na enviromentální enrichment v Zoo Praha.

Enviromentální enrichment
Jde o obohacení programu a zpestření života zvířat chovaných v zajetí. Zvířata udržuje mentálně i fyzicky tak, jako by byla v divoké přírodě. Program má narušit každodenní rutinu. Enrichmentem je i vytvoření například skupiny zvířat v počtu, v jakém se  běžně vyskytují v přírodě, zahrnuje i způsoby podávání potravy, který od zvířete vyžaduje jistou snahu se k jídlu dostat.

Podle Lavické je pro celkovou pohodu zvířat aktivita velmi důležitá, mnohdy zásadní. Pro některé druhy může být dostačující již samotná existence sociální skupiny, jindy pomůže vizuální kontakt se zvířaty v sousedství či přítomnost návštěvníků. Řada jedinců však uvítá větší míru rozptýlení a podnětů.

Foto: Novinky

Potrava se dá schovat i do kouliček.

Zábavu si užívají i ostatní zvířata

To se samozřejmě týká všech zvířat. Například pralesním psům umísťují chovatelé kusy masa do dřevěných špalků s vyvrtanými otvory, hrabáčům plní krmnou průhlednou trubku červy.

Z trubky hrabáči svou potravu vybírají dlouhým lepkavým jazykem podobně jako v přírodě z mravenišť nebo termitišť.

Pro mláďata je netradiční získávání potravy obzvlášť vítanou zábavou. Sameček slona indického Max tak radostně doluje seno z papírového tubusu.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Maxe enrichment baví.

Reklama

Výběr článků

Načítám