Hlavní obsah

Madridská policie bude udržovat své psy v kondici Mozartem

Madridská městská policie bude udržovat své služební psy v dobré kondici a duševní pohodě hudební terapií a klimatizací. Podle serveru BBC policisté věří, že inovativní terapie sníží hladinu stresu u jejich čtyřnohých pomocníků.

Foto: Policía Municipal de Madrid

Policejní psi si nově budou užívat nové klimatizace i Mozarta.

Článek

Policie ve španělské metropoli svým 22 psům nainstalovala speciální systém, jenž je několikrát denně vystavuje klasické hudbě.

Kynologové spoléhají na takzvaný Mozartův efekt, tedy tvrzení některých vědců, že poslech například hudby Wolfganga Amadea Mozarta může krátkodobě zlepšit určité schopnosti, například prostorové vnímání.

Jedna studie z roku 2012, otištěná v odborném časopise Journal of Veterinary Behaviour, rovněž odhalila, že klasická hudba může právě u psů odbourat úzkost.

Foto: Policía Municipal de Madrid

Madridští psi jsou cvičeni k vyhledávání drog, výbušnin či osob.

Psí jednotka madridské policii slouží při různých úkolech spojených s vyhledáváním drog, výbušnin nebo pohřešovaných osob. Podle madridské radnice jsou přitom psi ve službě vystaveni velkému stresu.

Odpočinek i stimulace

Četař Rafael de la Gándara, který má psí jednotku na starost, je přesvědčen, že renovace kotců pomůže udržet výkonnost psů. Ti podle něj potřebují odpočinek, ale také stimulaci, aby byli bdělí a schopní reagovat na různé povely, které mohou přijít v kteroukoli chvíli.

„Když například pes hledá drogy, hrabe v zemi, což by zjevně nebyl dobrý nápad, pokud by hledal výbušniny,“ řekl de la Gándara.

Renovace kotců počítá rovněž s instalací klimatizace, která má psy ochránit před vedry v létě a před chladem v zimních měsících.

Reklama

Výběr článků

Načítám