Hlavní obsah

Londýnem se proháněla více než 100 let stará auta

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Tradiční jízda veteránů z Londýna do Brightonu, která se konala v neděli, je unikátní záležitostí. První ročník se totiž pořádal už v roce 1896, jedná se tak o nejdéle trvající motoristickou událost na světě. Na jedinečnosti dodává jízdě také její základní podmínka - všechny účastnické vozy musí být vyrobeny před rokem 1905. Nebyla tak nouze o parou poháněné či elektrické automobily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Londýnem se proháněla více než 100 let stará autaVideo: Reuters

 
Článek

Organizátoři uvádějí, že událost není závodem. Vozy proto nesmí překročit rychlost 32 kilometrů za hodinu. Dokonce není ani vyhlašováno pořadí, ve kterém jezdci dojedou do cíle.

Při letošním ročníku se sešlo více než 500 historických vozů. V den jízdy bylo chladno a vydatně pršelo, mnoho automobilů se proto porouchalo. S tím se ale vzhledem ke stáří vozů počítá, po cestě je tak doprovázely servisní vozy, které pomohly s opravami.

Události, kterou pořádá Královský automobilový klub, se zúčastnilo i několik významných osobností motoristického sportu. Jedním z nich byl i slavný britský jezdec Stirling Moss se svým vozem Panhard et Levassor z roku 1903.

„Je to moc pěkné auto, není na něm znát jeho věk. Je trochu starší než já, ale funguje skvěle. Skoro tak dobře, jako já,“ řekl agentuře Reuters 83letý bývalý pilot formule 1.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám