Hlavní obsah

Liška se uvelebila na gauči v obýváku, chytit ji museli plzenští strážníci

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Rodina Bláhova z Plzně se v sobotu musela vypořádat s nezvaným vetřelcem. Do jejich domu v ulici K Pecihrádku vběhla liška a uvelebila se na gauči v obývacím pokoji. Nereagovala na žádné plašící pokusy a nakonec ji museli chytit až přivolaní strážníci. Zvíře se v domě objevilo tento týden už potřetí týden, jednou se promenádovalo v kuchyni a podruhé si zalezlo do garáže.

Foto: Záchranná stanice živočichů Plzeň

Lišku chytili až přivolaní strážníci.

Článek

„Šla jsem ven věšet prádlo a najednou kolem mě proběhla liška a rovnou do baráku. Tam si to namířila přímo do obýváku, vyskočila na gauč a nehnula se z místa. Vůbec se nebála,“ líčila Právu Jolana Bláhová. Všechny pokusy vystrnadit šelmu ale zkrachovaly.

„Tak jsme zatarasili všechny východy sádrokartonem, aby nemohla utéci a zavolali městskou policii. Strážník pak lišku chytil do obojku. Přitom mi ale pokakala celou pohovku,“ pokračovala žena. Liška ji ale vyděsila už ve středu, kdy se v domě zjevila poprvé.

„Bylo to k večeru. Šla jsme do kuchyně a najednou ke mně běží něco chlupatého. Nejdřív jsem si myslela, že je to náš pejsek, ale kdy jsem zjistila, že jde o lišku, začala jsem hystericky křičet,“ vzpomínala Bláhová na šokující setkání s predátorem. Děsivý jekot zburcoval jejího manžela.

Honil lišku s dvířky v rukou

„Přilétl, co blázním. Když lišku uviděl, tak popadl dvířka ze staré kuchyňské linky a běžel na ní. Schovala se v chodbě a odtud se nechtěla hnout. Po delší době se mu jí podařilo vyhnat před vchod. Tam pořád seděla a pak se ztratila ve tmě. Volali jsme na děti, které byly u sousedů, aby nechodily domů. Měli jsme strach, jestli není zvíře nemocné,“ řekla dále žena, která si nyní oddychla.

„Ještě uvidíme, jak dopadne veterinární vyšetření. Snad nemá vzteklinu,“ dodala.

Podle vedoucího záchranné stanice Karla Makoně se jedná pravděpodobně o uměle odchované zvíře, které je zvyklé na lidi a vyhledává jejich společnost.

„Měli jsme informace, že se v této lokalitě pohybuje liška a lidem bere boty u dveří. Taková to zvířata mají ve volné přírodě problém přežít. Umělým odchovem ztrácí přirozenou plachost a základní návyky divokého zvířete. To se jim zpravidla stává osudným, snaží se totiž získat potravu a pochopení u lidí,“ reagoval Makoň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám