Hlavní obsah

Lidské štěstí ovlivňují údajně geny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

EDINBURGH

Vědci tvrdí, že míra životního štěstí, je do velké míry ovlivněna geny, které jsme zdědili. Studie, během které vědci z University of Edinburgh porovnávali osobnostní rysy jednovaječných a dvouvaječných dvojčat, ukazuje, že geny do velké míry ovlivňují naše předpoklady k tomu, abychom mohli žít s pocitem štěstí či uspokojení.

Článek

Další část našeho pocitu štěstí závisí na životním stylu, kariéře a vztazích. Další experti ale dodávají, že i přes to všechno se můžeme naučit, jak se se životem vyrovnávat tak, abychom byli spokojení.

Vědci z Edinburghu ve spolupráci s australskými kolegy z Queenslandu zkoumali 900 párů dvojčat. Dvojčata si vybrali proto, že jednovaječná dvojčata jsou geneticky identická, kdežto dvouvaječná dvojčata jsou spřízněná jen jako běžní sourozenci. Nicméně protože se oba druhy dvojčat rodí zároveň, dostává se jim útlém věku velmi podobné péče - proto se hodí na srovnávání.

Skotští vědci se zaměřili na lidi, kteří si příliš nedělají z věcí hlavu, jsou společenští a svědomití. Předchozí výzkum totiž ukázal, že tyto tři vlastnosti jsou úzce propojeny s celkovým pocitem štěstí.

Rozdíly mezi jednovaječnými a dvouvaječnými dvojčaty ukázaly, že z padesáti procent jsou tyto rysy dědičné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám