Hlavní obsah

Lidé zachránili stádo téměř padesáti kulohlavců uvízlých na pláži

Novinky, akr, nčs

Odpočinek návštěvníků pláže East Beach v americkém státě Georgia narušila v úterý nečekaná událost. Na mělčinu se dostaly desítky kulohlavců a lidé je místo lenošení na pláži zachraňovali, informoval deník The New York Times.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé na pláži v Georgii zachraňovali uvízlé velrybyVideo: Reuters

 
Článek

Lidé se vrhli k vyplaveným kulohlavcům a snažili se jim okamžitě pomoci. Někteří se dokonce i přes varovné výkřiky upozorňující na žraloky v dálce nebáli vlézt hlouběji do moře. „Zemřou, pokud jim nepomůžeme,“ volala jedna z žen, která se zachraňování účastnila.

Z téměř 50 kulohlavců se Američanům nepodařilo zachránit pouze tři z nich, jednoho museli přivolání ochranáři nechat utratit.

Podle doktorky Erin Fougeresové se podobných hromadných uvíznutí v jihovýchodních státech USA od roku 1991 událo okolo 23, žádný z nich ale ve státě Georgia.

Kvůli dalším možným hromadným uvíznutím prohledali zaměstnanci georgijského oddělení pro přírodní zdroje pomocí vrtulníku i okolní oblasti, nic však nenašli. Kulohlavci se obvykle pohybují přibližně 160 kilometrů od pobřeží, ochranáři se proto snaží zjistit, co je zavedlo na mělčinu.

Faerská kontroverze

Kulohlavci jsou součástí kontroverzního festivalu Grindadráp na Faerských ostrovech. Každoročně tamní obyvatelé naženou stádo savců do mělčin, poté pomocí háků vytáhnou zvířata na souš a speciálním bodlem přeruší míchu. Z ulovených kulohlavců je zpracováno prakticky všechno od masa, přes tuk, až po vnitřnosti. Během letních měsíců se uloví zhruba osm stovek jedinců.

Ačkoliv ochránci zvířat proti tradici protestují, podle tiskového mluvčího ministerstva zahraničních věcí Pálla Nolsøea není důvod k znepokojování. „Lov velryb a delfínů je tradičním zdrojem obživy pro zdejší obyvatele. Je trvale udržitelný a ekologický, protože jinak by muselo být maso na ostrovy, jež jsou pro zemědělství nevhodné, dováženo z velké dálky,” zastává se tradice, jejíž historie sahá až do 16. století.

Obyvatelům Faerských ostrovů, zdá se, nevadí až tolik samotný lov, jako fakt, že kulohlavčí tuk obsahuje vysoké hodnoty PBC (ploychlorované bifenyly) a rtuť, což pro lidské zdraví není zrovna dvakrát prospěšné. Dospělým mužům se nedoporučuje konzumovat kulohlavčí maso více než jednou měsíčně, ženám, jež plánují v horizontu několika měsíců otěhotnět, případně kojí, je doporučováno vyhnout se velrybímu masu úplně.

Reklama

Výběr článků

Načítám