Hlavní obsah

Lidé musí podle fyzika Hawkinga kolonizovat vesmír

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HONGKONG

Pokud lidstvo nenajde ve vesmíru jiné domovy, jeho schopnost přežít se dostane do vážných obtíží. Na tiskové konferenci v Hongkongu to v úterý řekl fyzik Stephen Hawking (64), považovaný za jednoho z největších mozků současnosti.

Článek

"Chtějí-li se lidé vyhnout tomu, že sami sebe vyhubí v příštích sto letech, pak by měli vybudovat ve vesmíru trvalá osídlení, která mohou fungovat bez podpory ze Země," řekl ochrnutý vědec. Lidé by mohli mít za 20 let trvalou základnu na Měsíci a kolonii na Marsu za 40 let. Za největší hrozby pro lidstvo označil vesmírnou katastrofu, náhlé globální oteplení a zmutované viry.

Hawking tento svůj názor opakuje už řadu let. Je autorem řady studií o vývoji vesmíru a časoprostoru.

"Není kam jít. Zatím je v silách lidstva řešit ekologické problémy tady na Zemi, ale do tří let mohou nastat zásadní změny," uvedl v reakci na Hawkingovo proroctví v pořadu moderátora Larryho Kinga na televizi CNN Al Gore (58), bývalý viceprezident a neúspěšný kandidát na prezidentský úřad za demokraty v roce 2000.

Reklama

Výběr článků

Načítám