Hlavní obsah

Letadlo s Trumpem letělo přes ČR, Brnu se vyhnulo obloukem

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Speciál Air Force One s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v noci na pondělí proletěl při cestě do Indie nad Českou republikou. Těsně před Brnem však letadlo udělalo podivný manévr a na letové mapě to působilo, že se chce moravské metropoli vyhnout. Vysvětlení je však mnohem logičtější.

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump s manželkou po příletu do Indie.

Článek

Na mapě, kde je znázorněn průběh letu amerického speciálu, je jasně vidět, že manévr udělali piloti skutečně až těsně před Brnem. Na internetu se tak okamžitě začala šířit lavina vtipů, jejichž společným jmenovatelem bylo právě jihomoravské město.

Rýpnout si neopomnělo ani ministerstvo dopravy. Někteří zase vytvořili pro moravskou metropoli zbrusu nové logo.

Jak ovšem potvrdilo na sociálních sítích Řízení letového provozu (ŘLP), Air Force One se Brnu nevyhnul kvůli nějakým předsudkům, nýbrž zřejmě potřeboval s ohledem na silný západní vítr zpomalit, aby do Indie nepřiletěl dřív, než bylo domluveno. To by totiž znamenalo protokolární problém.

„Potvrzujeme let AF1 na základě standardně podaného letového plánu, změna trasy proběhla na základě požadavku velitele letounu, kterému jsme v souladu s pravidly pro státní let vyhověli,“ uvedlo ŘLP na Twitteru.

Kvůli Trumpově návštěvě se indická policie vybavila praky

Koktejl

Ostatně jak z trasy letu vyplývá, i kdyby speciál s americkým prezidentem manévr neprovedl, nad Brnem by tak jako tak neproletěl. To už je však v rámci nadsázky nepodstatné.

Prezident Donald Trump v boeingu v pořádku dorazil na dvoudenní návštěvu do Indie, kde na něj již čekala kromě davů lidí také mimořádná bezpečnostní opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám