Hlavní obsah

Lenin byl vzdálený příbuzný s Čajkovským i Weizsäckerem

Vůdce bolševické revoluce v Rusku Vladimír Iljič Lenin byl zřejmě vzdáleným příbuzným slavného skladatele Petra Iljiče Čajkovského i někdejšího německého prezidenta Richarda von Weizsäckera. Podle televize Rossija 24 to vyplývá z odtajněných dokumentů, které k letošnímu 140. výročí narození revolucionáře vystavuje Leninovo muzeum v jeho rodném Uljanovsku.

Foto: Profimedia.cz

Leninova mrtvola leží v moskevském mauzoleu od roku 1924.

Článek

Uljanov bývalo Leninovo občanské jméno, než se proslavil pod revolučním pseudonymem. Po smrti sovětského vůdce byl Petrohrad přejmenován na Leningrad a rodný Simbirsk na Uljanovsk.

Lenin sice býval po celá desetiletí oficiální sovětskou ikonou, ale až pád komunismu podle uljanovských "leninologů" otevřel cestu ke zkoumání revolucionářova rodokmenu nejen ve stopách ruského otce, ale i matky. Právě matčina větev vede k německým, švédským a židovským kořenům vůdce bolševiků.

Rozvětvený rod Bernesů

"Ukázalo se, že člen rodu Bernesů, z něhož vzešli Uljanovovi, se po příjezdu do Ruska oženil s příslušnicí rodu Čajkovských," uvedla o vzdálené příbuznosti autora Labutího jezera s tvůrcem diktatury proletariátu badatelka Olga Šalevová. Hodně "vedlejší větví" s příbuznými z matčiny strany prý byli i Weizsäckerovi, z nichž pochází německý prezident v letech 1984 až 1994. Z přímých Leninových předků to nejvýše dotáhl matčin strýc - na místoředitele sekce zahraničního obchodu ruského ministerstva financí.

Zřejmě však ani výstava "Lenin bez retuší" dramaticky nezvýší počet návštěvníků v uljanovském muzeu, kterých neustále ubývá, podobně jako zájmu o Lenina v celém Rusku. Sotva se tak najde miliarda rublů na opravu muzea, které už přestalo být pravidelnou zastávkou turistických výprav do Povolží.

Většina si myslí, že se na Lenina zapomene

Podle průzkumu střediska VCIOM zůstává 31 procent Rusů přesvědčeno, že vzpomínka na Lenina nikdy nevybledne, většina si však už myslí, že za 50 let budou o vůdci světového proletariátu vědět jen historici.

Podle dvou pětin dotázaných se v Leninových šlépějích už nikdo nevydá, desetina Rusů jej považuje za krutého tyrana, který se násilí nevyhýbal. Čtvrtina Rusů stále věří, že Lenin to myslel dobře, ale vše pokazili jeho následovníci. Pětina zůstává přesvědčena, že právě vůdce bolševiků zavedl zemi na cestu pokroku a spravedlnosti, a podle šesti procent dotázaných Leninovy ideály "budou stále osvětlovat lidstvu cestu do lepší budoucnosti".

I Leninovi ideoví odpůrci jako bývalá disidentka Ljudmila Alexejevová připouštějí, že nabalzamovaná mrtvola by se neměla stěhovat z moskevského mauzolea, dokud tyto návrhy budí bouřlivý odpor komunistů. "Dočkáme se, kdy přijde chvíle, že už to nebude nikoho vzrušovat, a tato chvíle přijde velice brzy," prohlásila. Pro současnou mládež je prý Lenin už stejně bájná postava "jako kníže Vladimír Jasné Slunéčko".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám