Hlavní obsah

Lékaři vyndali muži z oka 13centimetrového živého červa

– Bombaj • Aktualizováno
Novinky, Markéta Klánská

Mít v těle parazitujícího červa není v Indii ničím neobvyklým. Aby ale podobný parazit doputoval až do oka, to je i v této druhé nejlidnatější zemi světa vzácností. Minulý týden se ale lékaři z předměstí Bombaje s takovým případem setkali, když do místní nemocnice přišel 75letý muž s bolestmi v oku. Ukázalo se, že v něm má červa dlouhého 13 centimetrů.

Lékaři vyndali Indovi z oka živého třinácticentimetrového červa

 
Článek

Pětasedmdesátiletý Krishnamurthy z Mulundu, severovýchodního předměstí indické Bombaje, před dvěma týdny začal pociťovat nepříjemné cukání a někdy i bolest v levém oku. První oftalmolog, kterého navštívil, mu předepsal oční kapky. Ty ale nepomohly, proto Krishnamurthy ve středu kontaktoval dalšího lékaře, doktora Seetharamana.

Ten s velkým překvapením zjistil, že popisované obtíže způsobuje 13centimetrový parazit, který se muži usadil pod spojivkou, tedy pod tenkou dobře prokrvenou sliznicí pokrývající povrch oka a vnitřní stranu víček. Podle doktora byl červ nejen naživu, ale ještě se v oku hýbal a byl pod spojivkou viditelný pouhým okem.

„Byl jsem v šoku, když mi lékař oznámil, že mám v levém oku živého červa a musím tedy podstoupit operaci,“ uvedl pro regionální deník Mumbai Mirror Krishnamurthy.

Ze střev až do oka

Podle bombajských lékařů se červ s největší pravděpodobností dostal pacientovi do oka krevním oběhem ze střev. Ačkoli připustili, že podobné případy už byly zdokumentovány, Krishnamurthyho případ považují za extrémní vzácnost, zvlášť vzhledem k délce červa.

„Jsou záznamy o podobných případech, kdy červ cestoval až do oka, ale jsou velmi vzácné. Nikdy ale parazit nebyl tak dlouhý jako tento,“ uvedl oční chirurg Seetharaman z nemocnice Fortis v Mulundu.

Překvapení nad případem neskrývala ani doktorka Ragini Parekhová, která se denně na klinice jedné z největších bombajských nemocnic setkává až s 300 pacienty. Uvedla, že červi, kteří ze střev docestují k oku, bývají zpravidla malí: „Za 20 let praxe slyším poprvé o případu, kdy někdo vyjmul z oka červa o délce 13 centimetrů“.

Do 20 minut bylo po všem

Ať už se ale dostal červ do Krishnamurthyho oka jakkoli, operace byla nezbytná. Parazit se jednak mohl zavrtat hlouběji do oka nebo dokonce až do mozku, popřípadě mohl v oku zemřít a způsobit infekci. Doktor Seetharaman tedy ve středu prořízl v pacientově spojivce malý otvor a červa pomocí chirurgických kleštiček vytáhl. Celá procedura trvala asi 20 minut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám