Hlavní obsah

Kvůli vzácné nemoci ochrnula, teď už zase tančí

Novinky, vps

Příběh silné vůle a odhodlání píše jedna mladá Venezuelanka. Před čtyřmi lety vlivem ochrnula, za což mohla nemoc zvaná akutní intermitentní porfyrie (AIP). V jednu chvíli už myslela na nejhorší, ale její stav se postupně začal zlepšovat a dnes po mnoha rehabilitacích zvládá i náročnější pohyby včetně tance.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ochrnutá studentka začala znova chodit a dokonce i tancovatVideo: Caters News, AP

 
Článek

Dnes 24letá studentka Katrina Parraová musela před čtyřmi lety do nemocnice poté, co jí začala trápit silná bolest břicha. To je jeden z hlavních příznaků AIP. Bolest se začala přesouvat i do nohou a dívka navíc často zvracela. Lékaři v Caracasu si s ní ale nevěděli rady, správnou diagnózu určilo až vyšetření v USA.

„Ochrnutí nabylo takového rozsahu, že jsem přišla o hlas. Se vším jsem potřebovala pomoct. Měla jsem chvíle, kdy jsem plakala a cítila se příšerně, ale měla jsem nablízku lidi, kteří mě podporovali a nikdy neztratili naději,“ řekla Katrina v dubnu pro agenturu Caters News.

Kvůli svému zdravotnímu stavu musela na dva roky přerušit studium vysoké školy. „Cítila jsem se, jako by mě někdo otrávil,“ popsala své pocity. Správnou léčbou se ale z problémů dostala a intenzivně se vrhla na rehabilitaci, do níž zapojila i svůj oblíbený tanec.

Rehabilitace už jen jednou týdně

„První rok jsem nemohla tančit, protože jsem potřebovala invalidní vozík nebo chodítko. Druhý rok už to šlo, ale vypadalo to divně, protože jsem nebyla plně uzdravená, takže bylo očividné, že mám pohybový problém. Dnes jsem ale nejlepší tanečnice,“ dodala s tím, že na rehabilitaci chodí už jen jednou týdně.

Z nemoci se úspěšně vyléčila, nicméně mnozí další takové štěstí neměli. Proto by Katrina jednou ráda založila nadaci věnující se právě této vzácné chorobě. To je ale nejspíš vzdálenou budoucností, zatím tak této problematice věnuje svou závěrečnou práci na univerzitě.

Reklama

Výběr článků

Načítám