Hlavní obsah

Kvůli mrakům a dýmu nad sibiřským městem zmizelo Slunce

Obyvatelé sibiřského městečka Verchojansk tvrdí, že se minulý pátek ráno probudili do úplné tmy, ač Slunce zde touto dobou vychází kolem čtvrté hodiny ráno. Tma prý trvala několik hodin, informoval o tom list Siberian Times.

Foto: Facebook Siberian Times

Šero ve městě Verchojansk

Článek

„To je nějaká divná tradice, že pokaždé v srpnu nebo červenci vstáváme a panikaříme, že zase nevyšlo slunce?“ ptal se jeden z obyvatelů Verchojansku minulý pátek ráno. Něco podobného se tu prý stalo i vloni v létě.

Fotografie, které údajně pocházejí z Verchojansku v době pátečního „zatmění“, zveřejnil deník Siberian Times. Některé ukazují úplnou černotu, na jiných je patrné, že ve městě byla kvůli mlze a dýmu velmi špatná viditelnost.

Šero trvalo asi do osmé hodiny ranní na území zhruba o rozloze Itálie.

Experti přisuzují tmu souběhu dvou událostí. Tou první je hustá oblačnost, tou druhou pak rozsáhlé požáry v sibiřské tajze. Dým z nich už tak potemnělou oblohu ještě více ztmavil a výrazně zhoršil viditelnost.

„Mračna byla hustá, jak jen mohla být. K tomu přidejte srážky a kouř z lesních požárů,“ uvedl pro televizní kanál Yakutia-24 Jevgenij Tiškovec z meteorologické stanice Fobos. Stanice naměřila v oblasti vysoké množství oxidu uhelnatého - 7,19 miligramu na metr krychlový (přičemž povolené maximum je 5 miligramů na metr krychlový).

Tiškovec však dodal, že se stále jedná pouze o odhad. Aby mohli experti uspokojivě odhalit příčinu náhlého zatmění, budou muset situaci v oblasti mnohem podrobněji analyzovat.

Letošní lesní požár na Sibiři se rozsahem vymyká. Hořet začalo v druhé polovině července a navzdory snahám hasičů a dalších bezpečnostních složek se území zasažené ohněm stále rozrůstá.

Město Verchojansk leží ve východní části Sibiře na řece Jana. Žije v něm asi 1200 obyvatel. Wikipedie uvádí, že jde o místo s největším rozdílem teplot během roku na světě. V zimě dosahují až k -55 stupňům Celsia, přes léto je tam přes 30 stupňů.

Jedinou nadějí zůstávají vydatné deště, v které experti doufají. Oheň podle organizace Greenpeace zasáhl už území o rozloze 4,5 milionu hektarů, ruské úřady hovoří o ploše 2,3 milionu hektarů.

Podobnou situaci zažili obyvatelé v Jakutské oblasti už minulý rok v červenci. Tehdy se údajně setmělo kolem jedenácté hodiny dopoledne a slunce opět vyšlo až kolem druhé hodiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám