Hlavní obsah

Kvůli autentičnosti nasypal student do modelu sopky kamínky, zranil desítky spolužáků a učitele

Novinky, tcs

Nehodou se šedesáti zraněnými skončil v sobotu školní vědecký workshop v jihoindickém městě Angamaly. Při explozi modelu sopky bylo zraněno 59 žáků a učitel. Zranění byla lehčího rázu. Podle svědeckých výpovědí přidal chlapec do svého modelu sopky kamínky, aby erupce vypadala věrohodněji.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Model vulkánu patří po celém světě k oblíbeným školním experimentům. Chrlící lávu většinou supluje směs octa smíchaného s jedlou sodou. Ta byla přítomna i v tomto případě, celou reakci mělo ale podle serveru deníku Times of India odstartovat zapálení blíže nespecifikovaného množství výbušniny, nejspíše střelného prachu.

Tlak, který se vytvořil v trubce PVC zakryté hlínou, aby připomínala sopku, byl příliš velký a došlo k explozi. Kromě hlíny byly do okolí rozmetány i kamínky, které tam student přidal, aby byl efekt lávy věrohodnější. Těmito úlomky bylo zraněno 59 žáků a učitel, kteří se kolem modelu sopky shlukli, aby efekt vulkánu mohli pozorovat.

Naprostá většina studentů byla zraněna pouze lehce, dva studenti museli být převezeni do nemocnice. Jeden s hlubokou tržnou ránou na ruce, druhého trefil jeden z úlomků do oka. K trvalému poškození zraku u něj však naštěstí nedošlo.

Policie incident vyšetřuje jako možné nelegální zacházení s nebezpečnými prostředky. Chemikálie zajištěné na místě poslal na expertizu. Případ je stále předmětem vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám