Hlavní obsah

Kutil udělal ze staré televizní obrazovky smrtící solární zbraň

Novinky, vps

Americký kutil Grant Thompson zveřejnil na internetu video, ve kterém ukazuje, jak nebezpečná může být obyčejná obrazovka ze starého televizoru se zpětnou projekcí. Pomocí této obrazovky, která mu posloužila jako obrovská lupa, totiž dokázal zapálit nebo roztavit různé objekty, včetně například kovových mincí.

BEZ KOMENTÁŘE: Obrazovka zapálila nebo roztavila téměř vše, co pod ní kutil položilVideo: Grant Thompson

 
Článek

Thompson se věnuje zábavným kutilským projektům z různých odložených nebo levných věcí. Ani jeho „solární zbraň“ ho moc nestála. Vyřazená televize s více než 120centimetrovou uhlopříčkou byla zdarma a materiál na výrobu dřevěného rámu stál pár drobných.

Obrazovka použité televize je zjednodušeně řečeno projekčním plátnem, na které se vysílal obraz zezadu, jak napovídá název technologie. Ze tří vrstev obrazovky si Američan vybral tu nejzadnější, tzv. Fresnelovu čočku. Poté ji umístil do rámu, aby se mu s ní lépe manipulovalo.

Vajíčko se nespálilo

Tento projekt lze označit jako obyčejné zapalování věcí lupou, ovšem v poněkud větším měřítku. Thompson uvádí, že vzniklá teplota dosahuje i více než tisíce stupňů Celsia. Bez problému tak pomocí čočky roztavil kovové mince nebo vypálil díry do betonu.

Vynalézavý kutil vyzkoušel pod svou lupou i potraviny. Pivo v lahvi se začalo vařit už po několika sekundách, až sklo nakonec explodovalo. Zajímavý pak byl pokus s vajíčkem. Jeho plocha totiž byla tak reflexní, že se na rozdíl od párků nespálilo a pochutnala si na něm celá rodina.

Není to bezpečné

V Američanově podání vypadá vše jednoduše, ale to je jen zdání. Thompson varuje, že se jedná o nebezpečnou záležitost.

„Tento projekt by neměl být prováděn bez dohledu dospělých a bez dostatečné praxe. Nesprávné použití by mohlo vést k vážnému zranění nebo smrti. Teplo generované Fresnelovou čočkou může dosahovat více než tisíce stupňů Celsia a způsobit velké škody,“ uvedl kutil.

Reklama

Výběr článků

Načítám