Hlavní obsah

Kreativní studentka použila dávnou techniku nindžů

Novinky, nčs

Kreativitě se meze nekladou ani na univerzitě. Důkazem je případ z japonského města Cu, kde se studentka prvního ročníku rozhodla napsat esej neviditelným inkoustem. Tématem totiž byli nindžové, kteří kdysi podobný inkoust používali.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tak trochu riskovala. Odevzdat téměř prázdný papír se mohlo Eimi Hagové vymstít. Nakonec však se svým esejem profesora potěšila a může se radovat z „áčka”, tedy jedničky.

Studentka historie dostala za úkol napsat pojednání o návštěvě muzea nindžů. A protože je odmalička fanynkou dávných japonských špionů, dala si Hagová opravdu záležet.

K napsání textu použila mladá žena speciální inkoust, který si vyrobila ze sójových bobů. Ten se na papíru ukáže, až když se zahřeje, takže jediné, co profesor viděl, byla napsaná instrukce „zahřej mě”.

Hodnotila se kreativita

S inkoustem si musela dát Hagová práci. Sójové boby se přes noc namočí a poté rozdrtí. Smícháním obsaženého extraktu s vodou ve správném poměru vznikne „inkoust”, který se jemným štětcem nanese na tenký japonský papír zvaný washi. Ačkoliv se zdá, že inkoust je bezbarvý, po zahřátí se objeví.

„Naučila jsem se to už jako malá. Měla jsem o nindžech spoustu knih, takže když profesor hovořil o tom, že bude oceňovat kromě textu také kreativitu, rozhodla jsem se, že ho překvapím. Jen jsem doufala, že se stejným nápadem nepřijde někdo jiný. To se naštěstí nestalo,” říká devatenáctiletá studentka.

„Setkal jsem se už s textem napsaným v kódech, ale tuto techniku jsem viděl poprvé. Měl jsem jen trochu strach, aby byl text dostatečně viditelný, ale povedlo se,” dodal profesor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám