Hlavní obsah

Koupili obraz za pět tisíc, teď se draží za 12 miliónů

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Investice jako hrom, tak by se dala nazvat koupě olejomalby od britského malíře Stanleyho Spencera roku, kterou si jedna britská rodina pořídila v roce 1952. Za obraz tehdy zaplatili 170 liber, což v současnosti činí zhruba 5200 korun. A ač byla před 60 lety hodnota libry výrazně vyšší než dnes, i tak se koupě obrazu bohatě zúročila. Nyní jde totiž do dražby za vyvolávací cenu 400 tisíc liber (12,2 miliónu korun). Jde zhruba o stonásobek reálné hodnoty v době nákupu.

Foto: http://www.dorsetecho.co.uk

Článek

Olejomalbu uznávaného anglického umělce Sira Stanleyho Spencera zakoupil nejmenovaný pár v roce 1952. Malba vznikla na začátku padesátých let, byla jen velmi krátce vystavena a zanedlouho poté prodána.

Půlmetrovou barevnou krajinku namaloval Spencer v Severním Irsku. Jeho díla byla populární už za jeho života, ale neprodávala se za vysoké sumy. Teprve po jeho smrti v roce 1959 šla cena jeho děl značně nahoru a růst se ještě vystupňoval v uplynulém desetiletí.

Z hodnoty díla byli nervózní

Dvojice žila spokojeně s obrazem znázorňujícím pole brambor ve svém bytě v Dorsetu po mnoho let. Nyní se však partneři rozhodli obraz prodat, když zjistili, že se Spencerova díla prodávají za tak vysoké sumy.

"Prodejci si uvědomili, za kolik se autorova díla prodávají a byli nervózní z toho, že jim doma visí tak drahý kousek. Proto se rozhodli jej prodat. Sami nedokázali toto dílo plně ocenit, nicméně ukázalo se býti skvělou investicí. Spencerova díla se nyní prodávají za velké peníze," uvedl Guy Schwinge z aukčního domu Duke's Auctioneers v britském Dorchesteru, kde se bude malba 11. dubna dražit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám