Hlavní obsah

Kost je první hrad, který se objevil na sérii zlatých minci

Právo, Ludmila Žlábková

Česká národní banka (ČNB) představila v úterý na hradě Kost zlatou pětitisícovou minci s motivem této kulturní památky. Je první z kolekce zlatých mincí s námětem českých hradů, které budou raženy postupně dvakrát ročně až do roku 2020.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Zlatá mince s motivem středověkého hradu Kost

Článek

„Do oběhu se vydává 3200 mincí v běžném a 8200 ve špičkovém provedení. Jejich autorem je akademický sochař Zbyněk Fojtů. Hrad Kost patří k nejzachovalejším hradním komplexům a také k těm, jejichž původní podoba se za celá staletí téměř nezměnila,“ uvedl viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík.

O výtvarné ztvárnění mince usilovalo ve tříkolové soutěži 27 výtvarníků, kteří předložili 45 sádrových modelů. První cenu získal sochař Fojtů za velmi kvalitní reálné ztvárnění hradu Kosti, soulad obou stran návrhu a krásně řešenou stranu s heraldickými znaky. Jeho vítězný návrh byl jedním ze třinácti, které vytvořil.

„Když jsem poprvé přijel ke Kosti, byl jsem překvapený, že jsem ho nemohl dlouho najít, jak je ukrytý v krajině. A na první pohled mne upoutala jeho úžasná věž,“ prozradil své první dojmy ze setkání s hradem sochař Fojtů.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Zlatá mince s motivem středověkého hradu Kost

„Na lícní straně je v horní části kompozice heraldických zvířat z velkého státního znaku, portál dveří do hradní kaple, doplněný názvy státu, tematického cyklu mincí a nominální hodnotou. Na rubové straně je panoramatický pohled na hrad,“ uvedl.

Zlatá mince má nominální hodnotu 5000 korun. Její prodejní cena, zohledňující například výrobní náklady, však činí téměř 17 tisíc korun. „Mince má průměr 28 milimetrů a váží 15,5 gramů. Na výrobu všech 11400 mincí bylo potřeba víc než 177 kilogramů ryzího zlata,“ uvedl ředitel sekce peněžního a platebního styku ČNB Josef Ducháček.

Deset hradů

Desítka hradů, které se dočkají své zlaté podoby na mincích, vzešla z návrhu třiceti hradních památek, které vytipoval Martin Tomášek z Národního památkového ústavu. Jak přiznal, trochu ho mrzí, že se do závěrečného výběru nedostal nejstarší český hrad, románská Přimda. „Je však pravdě, že tam toho není mnoho k vidění,“ pousmál se.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Zlatá mince s motivem středověkého hradu Kost

Ještě letos bude vydána mince s hradem Bezděz, následovat bude Bouzov, Pernštejn, Zvíkov, Rabí, Veveří, Švihov, Bečov nad Teplou a Buchlov. Ročně tyto hradní komplexy navštíví na 650 tisíc návštěvníků.

Velice spokojený byl majitel Kosti Francesco Kinský dal Borgo. „Myslím, že nemusím říkat, že je Kost krásným hradem. Není sice největší ani nejimpozantnější v České republice, ale má silného ducha. Vždy, když sem přijedu, cítím tu něco unikátního. Jsme rádi, že jsme se o hrad mohli během historie starat a že se nám vrátil do péče,“ svěřil se výbornou češtinou rodilý Ital Francesco Kinský dal Borgo.

„Je pro nás ctí, že je hrad Kost na zlaté minci a navíc že jsme první z kolekce mincí českých hradů. Je to uznání našeho úsilí a práce i uznání našeho milovaného hradu,“ dodal.

Desetidílnému cyklu zlatých mincí Hrady České republiky předcházel v letech 2001-2005 cyklus Deset století architektury, po němž následoval cyklus Kulturní památky technického dědictví (2006-2010) a cyklus Mosty (2011-2015).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám