Hlavní obsah

Kosmická stanice ISS má poničený sluneční panel

Novinky, Petr Kubala, IAN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Scott Parazynski a Doug Wheelock z posádky raketoplánu Discovery uskutečnili v úterý třetí výstup do kosmu v rámci mise STS-120. Jeho úkolem bylo především instalovat součást příčného nosníku, který byl v minulých dnech přesunut na jiné místo. Posádka také rozvinula staronové sluneční panely. Při akci došlo k natržení jednoho panelu.

Článek

Třetí kosmická vycházka posádky začala v 9:45. Okolo 15:40 se začaly obří sluneční panely opět rozvíjet. Na rozdíl od jejích skládání šlo všechno hladce. Ke konci se ovšem jeden z panelů mírně natrhl.

Situace se analyzuje a dokončení rozvinutí bylo pozastaveno. Nemělo by se ale jednat o vážnější poškození. Nový vzhled stanice ukazuje obrázek zde. Výstup do kosmu měl skončit v 16:54. Trval tedy 7 hodin a 8 minut. Celkově už astronauti strávili při současné misi v kosmu téměř 20 hodin.

Astronauti demontovali  jednu z částí příčného příhradového nosníku se slunečními panely již při druhé kosmické vycházce. Nejedná se přitom o žádného drobečka - hmotnost segmentu je 17,5 tun. Součástí nosníku je dvojice slunečních panelů o celkové délce 73 metrů. Nosník byl několik let umístěn na jiné části vesmírného komplexu a nyní nastala chvíle, kdy měl být přesunut a připojen k další části dlouhého nosníku.

Přípravy započaly již dřívější mise tím, že složily sluneční panely. Úkol to byl ale nesmírně složitý a neobešel se bez několika asistencí astronautů v kosmickém prostoru.

V neděli nosník astronauti demontovali a o den později si celé monstrum převzal manipulátor raketoplánu Discovery. V úterý astronauti při třetím výstupu nosník definitivně připojili. Jednalo se o jednu z nejsložitějších operací v historii budování vesmírného komplexu.

Stanici bude možné lépe vidět

Díky staronovým slunečním panelům vzroste celková plocha stanice a tím také viditelnost stanice na pozemské obloze. Již v úterý může být viditelnost ISS při přeletech srovnána se zřetelností planety Venuše.

Posádku čekají ještě dva výstupy do kosmu a to ve čtvrtek a v pátek. Poté se již začne posádka připravovat na nedělní odlet raketoplánu. Přistání kosmického korábu je naplánováno na úterý 6. listopadu. Hlavním úkolem současné mise bylo dopravit k ISS spojovací modul Harmony.

Multimédia z mise jsou na stránkách Instantních astronomických novin.

Reklama

Výběr článků

Načítám